loader
Foto

Galerie foto

Charlie Chaplin aduce zâmbete de Mărţişor, la TVR 1

TVR 1 a difuzat, duminică, 1 martie, două filme realizate de Charlie Chaplin: de la ora 15:00, „Charlot şef de raion“ şi, de la 15:30, „Charlot pompier”.

 

Cele două filme de comedie mută sunt secvenţe clasice din tezaurul cinematografic mondial. Gaguri-şcoală, quiproquo şi malentendu, scene alb-negru filmate în cadre largi şi fixe le reamintesc cineaştilor şi cinefililor de „Mantaua” genului universal al măştii în care un ochi râde.

The Mutual Film Corporation amenajează special pentru Charles Chaplin un studio propriu. Ceea ce va crea artistul aici timp de un an avea să devină dovada uneia dintre cele mai creative perioade din cariera lui Chaplin.

El scria scenariile,  el făcea şi distribuţia şi tot el regiza. În acelaşi an cu The Floorwalker şi The Fireman, 1916, au mai fost realizate The Vagabond, One A.M., The Count şi The Pawnshop.

În „Charlot şef de raion”, (The Floorwalker, SUA, 1916) în care apar Charles Chaplin, Eric Campbell şi Edna Purviance, personajul interpretat de Charlot merge la etajul administrativ, după ce dă peste cap tot etajul destinat clienţilor.

La conducere, dă nas în nas cu inspectorul comercial care tocmai spărsese seiful managerului. Dar problema se complică atunci când inspectorul seamănă cu Charlot care crede că se află în faţa unei oglinzi.

În „Charlot pompier", (The Fireman, SUA, 1916), cu Charles Chaplin, Edna Purviance şi Lloyd Bacon, Charlot este un pompier căruia toate îi ies pe dos. Atunci când proprietarul unei case cade de acord cu pompierul şef să nu-i stingă casa, pentru că scopul lui este să încaseze banii de asigurări, vecinul locuinţei în flăcări îl anunţă chiar pe Charlot de incendiu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...