loader
Foto

Centenarul Tratatului de la Trianon, la "Articolul VII" | VIDEO

Miercuri, 3 iunie, de la ora 22.00, la TVR Internațional și TVR 3, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, Mihaela Crăciun v-a invitat la o ediție specială "Articolul VII". Urmăriți aici ediția.

 

Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu.

De asemenea, a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar, care a permis națiunilor care trăiau în acest imperiu să-și formeze, după Primul Război Mondial, propriile state naționale.

Invitat Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, fost ministru al Afacerilor Externe și al Justiției.

(w882) corlatean

"Ziua de 4 iunie 1920 este o dată istorică şi esenţială pentru devenirea statului român modern şi contemporan. A reprezentat de fapt, prin tratatul de pace semnat de Puterile Aliate câştigătoare ale Primului Război Mondial cu Ungaria, că stat succesor al imperiului Austro Ungar, stat învins în război, marcarea faptului că a fost recunoscut internaţional actul excepţional de unire a Transilvaniei cu România şi a însemnat o recunoaştere internaţională a frontierelor dintre Ungaria şi România”, declara, la 13 mai, senatorul Titus Corlățean, inițiatorul unei proiect de lege care propunea declararea zilei de 4 iunie că Ziua Tratatului de la Trianon în România. Proiectul a fost votat de o majoritate consistentă în Camera Deputaţilor ca lege necesară pentru marcarea unei simbolistici naţionale.

(w882) trianon

De ce este important să ne amintim? Pentru că suntem o națiune și așa cum afirma I.I.C. Brătianu într-un discurs rostit la 17 decembrie 1919: ”Cea mai bună definiție pe care am găsit-o, de ceea ce înseamnă o națiune, este aceea a conștiinței morale. O națiune este o conștiință națională. Cât valorează una, atât înseamnă cealaltă”.

Românii considerau recunoașterea Unirii un fapt de normalitate, care trebuia să se întâmple pentru că ideea de unitate româneasca era săpată adânc în conștiința lor de o istorie lungă de secole.

"Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, și îndeosebi celor din Ardeal, că o consfintire a unei ordini de drept mult mai redusă decât aceea pe care veacuri de conviețuire și suferințe comune au săpat-o în conștiința istorică a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastră publică, Tratatul de la Trianon evocă mai curând ideea unei completări decât ideea unei amputari", declara Nicolae Titulescu, cel care a semnat Tratatul, alături de ilustrul savant dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat în iunie 1920.

(w882) craciun

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, miercuri, 3 iunie, ora 22.00.

***

ECHIPA TVR:

Jurnaliști: Raluca Tudor și Marian Nicola

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

***

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...