loader
Foto

Galerie foto

Cele mai bune filme alb-negru se văd la TVR 2

În această vară, la TVR 2 se înfiinţează un nou tronson dedicat, în exclusivitate, filmelor alb-negru. De luni până vineri, puteţi urmări o colecţie de producţii cinematografice alb-negru, de palmares, cu distribuţii de excepţie.

 

Luni, 6 iulie, ora 16:10: Asigurare de moarte (Double indemnity, 1944)

Agentul de asigurări Walter Neff (Fred MacMurray) e cucerit pe loc de frumoasa Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck), soţia unui client al său. Cei doi încep o relaţie amoroasă şi pun la cale un plan de ucidere a soţului încornorat, pentru a încasa poliţa de asigurare pe viaţă a acestuia.

Filmul – realizat în 1944 de Billy Wilder – a fost nominalizat la şapte premii Oscar (inclusiv pentru cea mai bună regie, cel mai bun film şi cea mai bună interpretare feminină).  „Asigurare de moarte” este ecranizarea romanului scris de James M. Cain şi este considerat un film de referinţă pentru genul noir.

„Îmbunătăţind romanul lui Cain, filmul atinge perfecţiunea cu dialogul său, lipsa totală a sentimentalismelor şi descrierea oraşului Los Angeles ca pe un nou tip de urbe anonimă, imorală şi amorfă.  Pentru că au lucrat împreună, Robinson, MacMurray şi Stanwyck  nu au fost niciodată atât de buni”, scria The Guardian.

Marţi, 7 iulie, ora 16:10: Baroana de la miezul nopţii (Midnight, 1939)


Ajunsă la Paris fără o centimă în buzunar, Eve - o dansatoare americană rămasă fără slujbă - se împrieteneşte cu Tibor Czerny, un taximetrist de origine maghiară. Acesta o poartă peste tot prin oraş în speranţa că-i va găsi un angajament, dar fără succes. Tânăra îşi caută atunci norocul în altă parte şi, ajunsă la un eveniment monden din înalta societate, se dă drept baroana Czerny.

Aici îi cunoaşte pe Helene şi Picot, amantul acesteia, un tip pe care soţul nu poate nicicum să-l îndepărteze. Faptul că Picot se simte atras de Eve constituie ocazia ideală pentru soţul înşelat să pună la cale o schemă de înlăturare a rivalului său.

Comedia, regizată de Mitchell Leisen, îi aduce aduce laolaltă pe actorii Claudette Colbert, Don Ameche, Lionel Barrymore.

Miercuri, 8 iulie, ora 16:10: Beau Geste (1939)


Fraţii Beau, John şi Digby Geste, de nedespărţit încă din copilărie, se înrolează împreună în Legiunea Străină. Tiranizaţi de comandantul lor, apoi dovedindu-şi curajul în luptele cu arabii, cei trei tineri vor rămâne legaţi prin loialitate şi prin afecţiunea pe care şi-o poartă unul altuia.

În filmul realizat în 1939 joacă Gary Cooper, Ray Milland şi Robert Preston; „Beau Geste” a fost nominalizat la două premii Oscar.

Joi, 9 iulie, ora 16.10: Biscuiţi pentru animale (Animal Crackers, 1930)


Întors din Africa, căpitanul Spaulding participă la o petrecere organizată de doamna Rittenhouse. În timpul petrecerii, este furat un tablou, iar fraţii Marx „ajută” la găsirea lui.

„Biscuiţi pentru animale” este al doilea film clasic realizat de fraţii Marx (primul a fost „The Coconuts” în 1929), iar la vremea lansării s-a bucurat de un succes enorm din partea publicului şi a criticilor. Institutul American de Film a clasat una dintre replicile personajelor în topul cel mai bune 100 de replici din toate timpurile.

Vineri, 10 iulie, ora 16:10: Dezonorata (Dishonored, 1931)


Drama din 1931 este inspirată de povestea spioanei de origine olandeză Mata Hari. În 1915, Marie Kolverer (Marlene Dietrich), o prostituată din Viena, este recrutată de serviciile secrete pentru a da în vileag o reţea de agenţi dubli care vând informaţii ruşilor.

În timpul operaţiunilor, Marie Kolverer face cunoştinţă cu un soldat rus, interpretat de Victor McLaglen, iar între ei doi izbucneşte o relaţie tumultoasă.

Filmul „Dezonorata” a fost regizat de Josef von Sternberg.  Marlene Dietrich a jucat în şase filme regizate de von Sternberg, printre care The Blue Angel (1930, filmul care i-a adus faima internaţională), Shanghai Express (1932) şi Desire (1936).

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...