loader
Foto

Galerie foto

„Cele două feţe ale bisturiului”, primul reportaj al noului sezon Dosar România

Dosar România revine la TVR 1 cu ediţii în premieră. Pe 18 aprilie, de la 21.30, Alina Grigore ne-a propus „Cele două feţe ale bisturiului”, o poveste despre falşi medici vs. medici adevăraţi în România.

 

Un fals medic a pretins că este chirurg plastician şi a operat, timp de un an, în mai multe clinici private din România.

Un fals medic a pretins că este rezident şi a reuşit să profeseze, timp de 10 ani, într-un spital de stat din România.

Medici adevaraţi, care învaţă toată viaţa, se pregătesc în diferite clinici din Europa, revin în ţară şi stau în sala de operaţie chiar şi 14 ore.

Despre cele două feţe ale bisturiului, din sistemul medical romanesc, ne vorbeşte reportajul Alinei Grigore, în prima ediţie a noului sezon Dosar România. Joi, 18 aprilie, de la ora 21.30, la TVR 1.

(w500)

„Bună, sunt dr. Matthew Mode! Sunt chirurg plastician şi estetician. Dacă aveţi întrebări sau vreţi să schimbaţi ceva la înfăţişarea dumneavoastră, puteţi veni pentru consultaţii gratuite. Sunaţi la recepţia noastră. Vă aşteptăm!” - aşa se prezenta, într-un clip de promovare pe Internet, un impostor. La TVR 1, Dosar România va spune povestea falsului medic Matteo Politi, a echipei medicale care l-a demascat şi a jurnaliştilor de investigaţii de la Libertatea care au dezvăluit cazul.

(w882)

Ce ascunde trecutul lui Politi, cum a operat timp de un an în ţara noastră, care sunt culisele unei operaţiuni halucinante, cum a fost acceptat în sistemul privat doar în baza unei parafe şi fără aviz de la Colegiul Medicilor, cum a decurs ultima sa operaţie şi cum a fost împiedicat să greşească, ce s-a întâmplat cu funcţionarii „miloşi” care nu şi-au făcut datoria de a-i verifica actele, aflaţi joi seară, la ora 21.30, din reportajul realizat de Alina Grigore.

(w882)

Operaţie implant mamar

„Ce am învăţat din cazul Matteo Politi? Că medicii adevaraţi, profesionişti, nu au nevoie de reclamă. Că putem verifica pe site-ul Colegiului Medicilor dacă doctorul la care mergem are drept de liberă practică şi în ce specialitate. Varianta online a registrului medicilor, deşi încă perfectibilă, rămâne un reper estenţial (regmed.cmr.ro/registrul-medicilor)”, precizează Alina Grijore, realizator al reportajului din prima ediţie Dosar România.

Tot în ediţia de joi, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări mărturia unei mame care a născut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov. În timpul operaţiei de cezariană, o falsă rezidentă, Raluca Bîrsan, a cusut-o. Era mâna a doua a medicului ginecolog Roxana Dragu. Doar că Raluca Bîrsan nu are nici măcar examenul de capacitate. Totuşi, a reuşit să profeseze ilegal, într-un spital de stat, timp de un deceniu. Ca medic voluntar.

(w882)

Mama care a născut prin cezariana la Spitalul Jud. Ilfov. Operatia a fost închisă jumătate de medicul ginecolog, jumătate de Raluca Birsan.

Jurnaliştii de la Libertatea i-au verificat diploma de licenţă şi au aflat că era falsă. Este un demers pe care conducerea unităţii medicale nu l-a făcut. Deşi diploma trezea suspiciuni, iar dreptul de liberă practică lipsea cu desăvârşire.

(w882)

Falsa rezidentă Raluca Bîrsan este anchetată sub control judiciar.

Pentru a ne prezenta cazurile medicilor falşi care profesau în România, în reportajul Cele două feţe ale bisturiului, Alina Grigore a stat de vorbă cu medici reputaţi, cu reprezentanţi ai Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România, ai Colegiului Medicilor din România, cu un psiholog specializat în analiza comportamentală, cu autorităţi. Şi mai ales cu martori.

(w882)

Medicul ginecolog Roxana Dragu, alături de care Raluca Birsan a exersat timp de 10 ani.

În România, exodul medicilor a lăsat breşe adânci. Totuşi, cazurile unor falşi doctori, deşi şocante, rămân excepţii. În sistemul românesc există medici foarte bine pregătiţi, care învaţă o viaţă. Cei cu adevărat pasionaţi se specializează în străinătate şi se întorc acasă pentru a da o şansă pacienţilor români. La Dosar România aflăm şi povestea unui astfel de medic.

Care este concluzia acestui material aflăm joi seară, la 21.30, la Dosar România, la TVR 1.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...