loader
Foto

Galerie foto

„Cei de neînvins” - un reportaj despre eroi, la „Dosar România”

Au fost decoraţi pentru eroism şi înaintaţi în grad . Frontul le-a răpit o parte din trup, dar nu i-a învins. Dimpotrivă. Alina Grigore ne-a spus povestea unor eroi la „ Dosar România” de sâmbătă, 3 iunie. La ora 21.00, la TVR 1.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Au luptat sub steagul Romaniei, în misiuni de combatere a terorismului, pentru libertatea altor oameni. Au fost decoraţi pentru eroism şi înaintaţi în grad, la excepţional. Frontul le-a răpit o parte din trup, dar nu i-a învins. Dimpotrivă! După luni de spitalizare şi nenumărate operaţii, au depăşit traumele. Iar când s-au simţit în stare să dea piept, din nou, cu lumea, au luat-o de la capăt. Au ales să rămână în armată, şi-au întemeiat familii şi sunt oameni împliniţi. Au arătat că ce nu te doboară, te face mai puternic. Că sunt de neinvins. Acesta este şi principiul care guvernează Jocurile Paralimpice Invictus, cea mai mare competiţie internaţională dedicată exclusiv militarilor răniţi, la care ţara noastră participă, pentru prima dată, prin eroii săi. O echipa a TVR i-a filmat acasă, în familie, dar şi la antrenamente. Şi  vă  spune  sâmbăta  povestea unor eroi. Urmăriţi-o la Dosar Romania, în reportajul Alinei Grigore - „Cei de neînvins". Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

COSTINEL SLĂNICEANU - plutonier în armata română

(w882)

În 2006, Costinel Slăniceanu era în Forţele Speciale. A fost rănit grav în prima sa misiune în Afganistan. Avea 27 de ani şi mai puţin de două săptămâni până când  ar fi trebuit să se întoarcă acasă. Dar un atac cu bomba atizanală i-a schimbat viaţa. În jumătate de an, Costinel a trecut prin 14 operaţii. Şi-a pierdut un picior şi vederea la un ochi.  A fost preţul pe care acest subofiţer l-a plătit pentru libertatea  altor oameni. Dar Costinel nu s-a lăsat doborât, ci a devenit stăpânul propriului destin. S-a căsătorit, are doi băieţi, iar acum face parte din echipa care va reprezenta România la Jocurile Paralimpice Invictus. Va concura la proba de handbike, o biciletă cu pedale pentru mâini.

(w882)


LAURENŢIU ŞERBAN, maior în armata română

(w882)

Prima lui misiune în Afganistan a fost de combatere a terorismului, în urma cu 11 ani. Avea 26 de ani şi era ultima ieşire din baza, înainte să se întoarcă acasă. Misiunea s-a încheiat brusc, în momentul în care a sărit să-şi salveze camarazii al căror blindat a fost aruncat în aer de talibani. Dar a călcat peste o mină antipersonal. Şi el, şi Costinel Slăniceanu, şi-au pierdut câte un picior în acel atac. Laurenţiu a trecut prin 13 operaţii. Dar s-a recuperat în mai puţin de 4 luni. După care a plecat, din nou, în misiunea NATO din Afganistan.  Au urmat alte câteva deplasări în această ţară, însă limitate ca durată.

(w500)

Invictus înseamnă invincibil. De neinvins este şi Laurenţiu. De altfel, unul dintre principiile de viaţă după care se ghidează eroul nostru este: ce nu te doboară, te face mai puternic.
Laurenţiu s-a reapucat de sport. Înoată, practică alpinismul şi se dă cu parapanta. Iar pentru motociclism are o mare pasiune. La Jocurile Invictus, Laurenţiu va participa la proba de atletism. Ţinta sa este să obţină cel puţin o medalie. La unul dintre antrenamente i-au fost alături fiica şi soţia.

DUMITRU PARASCHIVA, plutonier în armata română

(w882)

Chipul lui Dumitru Paraschiva poartă, pentru totdeauna, urmele războiului din Afganistan. A fost rănit grav la cap, în 2009. Facea parte din forţa de reacţie rapidă a bazei Lagman din Afganistan şi a intervenit pentru a ajuta o echipă americană prinsă într-o ambuscadă de talibani. Era top cover, cel mai expus dintre militari. O bombă artizanală, de 400 de kg, l-a mutilat pe viaţă. În ţară, lupta cu sistemul de acasă a fost chiar mai dură ca războiul. Întreaga lui poveste o aflăm în reportajul Alinei Grigore, Cei de neînvins, pe care TVR 1 îl difuzează pe 3 iunie. Dumitru Paraschiva face parte acum din echipa Invictus România şi va concura la proba de canotaj în sală.


IONUŢ BUTOI, plutonier în armata română

(w882)

În 2008, unitatea lui Ionuţ Butoi a fost trimisă în Afganistan. A fost rănit în a cincea săptămână de misiune. Din cauza fracturii suferite la coloana vertebrală, nu mai poate merge.  Dar nu a dorit să se pensioneze pe caz de boală. A rămas în armată şi este în continuare un om foarte activ. 
Ionuţ iubeşte armata, iar spiritul său de luptător, deşi greu încercat, nu l-a părăsit. Dimpotrivă. Nici talibanii şi nici sistemul birocratic de acasă, care-i mai pune piedici din când în când, nu l-au învins. La câţiva ani după tragedia din Afganistan, Ionuţ  s-a recăsătorit şi acum spune că este un om împlinit. Despre povestea de iubire pe care o trăieşte alături de Georgeta, aflăm mai multe la Dosar România de sâmbătă, 3 iunie.

(w882)

Ionuţ conduce maşina şi face sport. Nu-şi mai simte picioarele, dar înoată. Ionut este un învingător. Şi dovedeşte asta în fiecare zi. În cantonamentul din Bucureşti vine odată cu ceilalţi militari şi pleacă ultimul. La Jocurile Paralimpice Invictus va concura la proba de tir cu arcul.

Ionuţ Butoi, Dumitru Paraschiva şi alţi eroi s-au întors în Afganistan anul trecut. Pentru a încheia, simbolic, misiunea.

Despre JOCURILE INVICTUS

Jocurile Invictus reprezintă cea mai mare competiţie internaţională dedicată exclusiv militarilor răniţi. Sunt organizate de fundaţia cu acelaşi nume, înfiinţată de prinţul Harry al Marii Britanii. Prima ediţie a avut loc în 2014, la Londra. Iar a doua anul trecut, în Statele Unite.
Anul acesta, militarii români răniţi pe front vor participa pentru prima dată. Competiţia va avea loc în luna septembrie în Toronto, Canada. În total vor fi 550 de militari răniţi, din 17 ţări.
La Clubul Sportiv al Armatei Steaua a fost înfiinţată o secţie paralimpică. Iniţial, 40 de militari români răniţi pe front şi-au anunţat intenţia de a participa la Jocurile Invictus. După evaluări fizice şi medicale succesive, dar şi două cantonamente, s-a stabilit lotul final, compus din 15 militari răniţi. Ciclism, atletism, înot, canotaj în sală, ridicare greutăţi şi tir cu arcul sunt probele individuale la care ei vor participa. Antrenamentele se desfăşoară în baza din Ghencea a Clubului Sportiv al Armatei Steaua.

(w882)

Cu reportajul său, Cei de neînvins, Alina Grigore prinde o nouă filă în Dosar România. Materialul poate fi vizionat sâmbătă, 3 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Emisiunea de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi ale ştirilor de moment - Dosar România - este la TVR 1, şi online, pe TVR+ în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00.

credit foto: Adrian Maranca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...