loader
Foto

Galerie foto

Cât ne stresează boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” | VIDEO

Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare.

 

Restricţiile sociale impuse gradual sau brusc în zeci de ţări ale lumii precum şi în România,  teama îmbolnăvirii cu boala Covid,  infectarea celor dragi cu virusul Sars cov 2, vestea morţii unora din preajmă, semnalele de alarmă transmise de medici despre rapiditatea şi modul de transmitere a virusului au dus la schimbări serioase în viaţa de zi cu zi a românilor şi a oamenilor din întreaga lume, mai ales de când li s-a limitat accesul în parcuri, pe străzi şi li s-a impus să stea acasă.

Cum resimt românii izolarea în pandemie am aflat duminică, 13 decembrie, la TVR1, de la ora 18.00, în episodul  al doilea despre "epidemia singurătăţii" într-un reportaj de Cristina Ţilică.

Partea a II-a

Duminică, 29 noiembrie, de la ora 18.00, Dosar România de la TVR 1 a prezentat primul episod din cele două dedicate efectelor grave ale pandemiei de coronavirus asupra psihicului uman.

Realizatoarea Cristina Ţilică a propus telespectatorilor două reportaje despre „Epidemia singurătăţii”, căci omenirea se confruntă cu două epidemii simultane actuale: una de singurătate, obligată şi cealaltă, dată de prezenţa virusului.

Prima  parte

 

(w882)

De aproape un an de zile toţi oamenii se află sub presiunea sistematică a unei afecţiuni care acţionează ca un factor de stres la nivelul psihicului uman, afecţiune pe care nici medicina,  nici stiinţa, deocamdată, nu o pot domoli. Răspândirea rapidă a virusului Sars Cov 2 a determinat milioane de oameni să-şi schimbe viaţa, ritmul, obiceiurile şi să păstreze distanţa faţă de semenii lor.

(w882)

„În general, singurătatea nu face bine. Există nenumărate studii, unele chiar recente. Universitatea din Florida a scos recent un studiu în care a demonstrat că izolarea şi singurătatea în sine au efecte foarte, foarte nocive asupra sănătăţii atât psihice, cât şi fizice. Specialiştii comparau singurătatea cu fumatul a 15 ţigări pe zi”, spune Dr. Anton Andrei Crasan, medic specialist psihiatru. „Avem de a face cu un stres multiplu: este în primul rând un stres exterior determinat de pandemie, dar ameninţarea este cât se poate de reală a virusului şi vedem, ne mirăm de numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, de numărul mare de cazuri grave ajunse la ATI. Pe de altă parte,  este vorba de un stres interior, care, poate, de multe ori, este mult mai puternic şi îşi pune amprenta mai important pe funcţionalitatea noastră”, adaugă doctorul Ovidiu Alexinsch, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

(w882)

Totul a fost o panică generală, mă gândeam când o să ne mai vedem...”

Specialişti în psihologie şi în psihiatrie vorbesc despre cât de stresantă este pentru oameni boala Covid 19. Medici, psihologi şi psihoterapeuţi din întreaga lume au demarat studii care cercetează efectele izolării asupra psihicului uman şi atrag atenţia că pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresantă pentru unii oameni, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare şi pentru adulţi, dar şi pentru copii. Boala Covid 19 a făcut ravagii asupra sănătăţii pământenilor la nivel mondial. Cât stres a generat pandemia pentru un student la ASE, o mamă singură cu doi copii, un profesor universitar, o actriţă, un psihoterapeut, o pensionară, vedem în prima parte a reportajului Epidemia singurătăţii, la Dosar România de la TVR 1.

(w882)

Măsurile restrictive impuse de autorităţi pe timp de pandemie i-au declanşat unui tânăr student stări intense şi variate de anxietate, generate în special de incertitudinea pe care o avea şi o are faţă de programarea viitorului său . „Au fost atacuri de panică peste atacuri de panică, iar ce vedeam mă înfricoşa din ce în ce mai tare”, spune Sebastian Talef (20 de ani),  student la Facultatea de Ştiinte Economice din Bucureşti. „Totul a fost o panică generală, mă gândeam când o să ne mai vedem. Vorbeam doar pe apeluri video, ne era frică să ne vedem cu oricare. Nu ştiam ce să facem, când o să revină totul la normal, mai ales că eu sunt o fire foarte sociabilă şi ieşeam destul de mult. Am foarte mulţi prieteni... mi-a fost foarte greu”(Sebastian Talef). Aurelia Băianu, psihoterapeut, mama a doi copii: „E trist... şi atunci apare frica şi chiar panica: e carantină! Unde mă pot duce? Nu pot să ies pe stradă!... E o mare provocare şi a fost o mare provocare să mă întrebi cum m-am descurcat eu singură cu cele două fetiţe, pentru că nu ai pauze când creşti un copil, dacă eşti singur. Nu ai pauză şi atunci cele douăsprezece ore sunt sută la sută acoperite cu acest rol de mamă”.

(w882)

Profesor universitar dr. Şerban Turliuc, medic psihiatru: „E clar, e o situaţie de criză, sigur. Când zicem criză, lumea se gândeşte, de regulă, la bani, dar acum e vorba de un dezechilibru major, dar nu găsesc alt cuvânt mai potrivit decât de criză. Şi atunci Darwin îmi trece prin minte, cu afirmaţia lui făcută după ce a emis Teoria Evoluţiei spunând că, nu ştiu dacă îl citez corect, nu e puternic cel inteligent, ci cel care se adaptează.

Psihologii, psihiatrii şi logopezii avertizează că traiul solitar impus de guvernele  ţărilor din întreaga lume pentru a limita răspândirea virusului poate limita răspândirea bolii Covid, dar în acelaşi timp poate să afecteze, de o manieră fără precedent, structura şi activităţile comunitare, deteriorând în acelaşi timp viaţa şi sănătatea psihică a persoanei.

Realizator: Maria Cristina Ţilică

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...