loader
Foto

Cărările de toamnă prin Pirinei

Frontiera naturală dintre Spania şi Franţa este o provocare în urma căreia poate fi întâlnit un veritabil tezaur, în ediţia din 26 februarie a emisiunii „Cap compas” care s-a difuzat la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+, de la ora 13:00.

 

Editia este disponibila online pe TVR+.

Drumul realizatorilor emisiunii începe de la un confrate de breaslă - un jurnalist spaniol care a ridicat în cătunul natal un boutique hotel pentru cei pasionaţi de drumeţii şi relaxare în natură. Evidenţiază patrimoniul drumului bisericilor romanice din Pirinei şi se termină dincolo de lanţul acestor munţi în principatul Andorra.

(w882) Cap compas

Colinele, văile, oraşele, cătunele şi fortăreţele catalane din Pirinei se constituie într-o moştenire esenţială a patrimoniului iberic. Un loc de relaxare poate fi polivalent iar la Bonansa s-a experimentat cu succes diversitatea în cele mai surprinzătoare forme şi abordări astfel încât pasionaţi ai deplasărilor pe trasee inedite caută acest loc pentru o experienţă simplă şi curată.

(w882) Cap compas

Suntem atât într-o zonă a excelenţei turismul adecvat tuturor anotimpurilor cât şi într-un spaţiu supranumit Athosul Pirineilor. Din cele mai vechi timpuri văile şi colinele de aici, dar mai ales liniştea şi pacea, au îndemnat la contemplaţie. Roadele sihăstriei au devenit în timp mănăstiri şi centre de artă şi cultură religioasă fără rivali în apropiere. Francii şi bascii s-au retras în Pirinei ca într-o vatră protejată de cuceririle maure iar romanicul în artă şi arhitectură s-a împământenit aici precum într-un cuib de vulturi ocrotit de măreţia unei naturi pe cât de frumoasă pe atât de inaccesibilă fizic.

Bisericile romanice sunt situate în mai multe localităţi din această zonă. Este o cale care te poartă prin mărturii palpabile în perioada unei înfloriri a creştinismului apusean. Generic toate monumentele sunt cunoscute drept centrul romanic Val de Bui. Bisericile romanice sunt de tip bazilical, caracteristice exterioare fiind zidurile masive, absidele semicirculare, deschiderile mici şi ancadramentele cu arc semicircular iar în interior despărţirea prin nave.

(w882) Cap compas

Cea mai mare parte a lucrărilor de sculptură şi de arhitectură realizate în această perioadă medievală timpurie au fost executate în stilul moştenit din Roma antică. Trebuie menţionat că toate bisericile romanice din Vall de Bui fac parte din patrimoniul UNESCO ca tezaur al trecutului care aduce bucurie în prezent şi este menit trasmiterii unui patrimoniu spiritual şi material către generaţiile viitoare. Romanicul poate fi deopotrivă impunător dar şi modest însă în ambele ipostaze este o expresie a echilibrului şi o formă de integrare aproape ideală într-un anumit spaţiu.

(w882) Cap compas

În patrimoniul de la Vall de Bui clădirile eclesiastice parcă se îngemănează cu natura înconjurătoare iar diferenţa între sacru şi profan este subtilă şi aproape insesizabilă. Putem spune că aici vorbim despre turism religios în parametrii unei diferite înţelegeri decât în alte părţi ale lumii unde autocarele se înghesuie în parcări şi coloanele de vizitatori inundă cu lumina aparatelor de fotografiat interioarele într-un ţăcănit continuu care imprima memoria altor timpuri în megabiţii unui virtual atât de fragil şi trecător. Pirineii sunt mai vechi decât Alpii. Sedimentele lor au fost pentru prima oară depuse în bazine costale paleozoic și mezozoic. Cu 150 milioane de ani în urmă, în cretacicul inferior prin apariţia Golfului Biscaya, scoarţa pământului a fost împinsă şi astfel s-a format acest lanţ muntos.

(w882) Cap compas

Cea mai mare parte a crestei principale formează frontiera franco-spaniolă iar Andorra este situată între cele două ţări. Andorra este o insulă hispano-franceză aşezată în căuşul munţilor. Andorra la Vella este capitala statului însă graniţele între localităţi sunt greu de remarcat. O pace patriarhală este nota dominantă a acestui principat. Este un spaţiu în care îi simţi pe oameni lipsiţi de griji. Aproape 10 milioane de turişti vin anual aici fie pentru a vizita, fie pentru a se bucura de schi sau de pacea staţiunilor agăţate pe munţi, fie pentru a cumpăra produse care sunt scutite de TVA. Acest stat ştie să înveţe cum se trăieşte bine dintr-un puţin bine cântărit care devine mult şi generos. Clima este excelentă fie chiar şi pe cărări de toamnă cum suntem noi. Lanţurile muntoase înalte ţin aversele departe şi extremele climaterice ocolesc aceste locuri. În rândul statelor mici europene, Andorra este al şaselea stat ca marime cu o populaţie de numai 85 de mii de locuitori. Capitala este cea mai înaltă din Europa fiind situată la 1023 m altitudine. Se vorbeşte catalană oficial dar şi spaniola, portugheza, franceza. Principatul este de tip monarhic şi este condus de doi principi respectiv de preşedintele Franţei şi de episcopul catolic al diocezei Urgell din Catalonia.

(w882) Cap compas

Steagul Andorrei este similar cu cele ale României, Moldovei şi Ciadului. Andora este împărţită administrativ în 7 mici zone numite parohii. Rolul co-principilor este onorific, conducerea executivă a statului fiind exercitată de premier. Andorra a aparut ca o formaţiune statală necesară atât pentru francezi cât şi pentru spanioli încă din 803, însă abia în 1607 a fost decretată prin edict regal francez manieră de conducere cu doi co-principi. Prima constituţie a fost adoptată prin referendum în 1993.

(w882) Cap compas

Sărbătoarea Naţională a Andorrei este Maica Domnului din Meritxell, celebrată odată cu Naşterea Maicii Domnului pe 8 septembrie.

(w882) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...