loader
Foto

Cap compas în China: Cu rucsacul în spate și cu lumea în față|VIDEO

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12:30, la TVR 2, și de la ora 18.00, la TVR HD, vă invităm într-o călătorie cât un an, în care descoperim o lume cu totul nouă.

 

Suntem obişnuiţi cu paradigme vizuale legate de realităţile chinezeşti. Marele Zid, zgârâie-nori, raţa Beijing, răsfrânte streşini de case şi pagode. Mutatis mutandis o urare pentru o fotografie remarcabilă sau o imagine filmată impresionant ar fi…lumina din spate. Cu aceste gânduri pornim să descoperim o altfel de China. Una pe care cel puțin noi nu o cunoaștem. Și poate, asemenea nouă, și mulți alți europeni. Provincia Gansu atrage cu frumusețea sa printr-o oportunitate de excepţie de a vizita locuri sacre, liniștite și retrase. Pentru a simți adevăratul suflet al acestei regiuni, trebuie să cauți locurile sale pline de istorie. Numai astfel te poți apropia cu adevărat de conglomeratul de concepte și realități numit cultură chineză.

Munții multicolori sunt rari și bine delimitați geografic în China. Ariile sunt extinse, însă zonele de vizitare organizată și amenajările de acces se află doar în câteva zone considerate superlative din toate punctele de vedere.

(w882) China

Gresia roșie s-a format atunci când au apărut râurile, iar straturile de rocă, din cauza cantităților mari de sare feroasă, au căpătat, în mii de ani, acest aspect. Nenumărate dealuri şi văi, colorate fantastic în roşu, galben, portocaliu, verde, alb, gri, creează senzaţia unui loc de poveste din o mie și una de nopți.

Turişti din lumea întreagă vizitează Parcul Geologic Zhangye Danxia din China şi rămân uimiţi de peisajul surprinzător: un lanţ muntos precum un curcubeu asternul la picioarele tale.

(w882) Templu Zan

La jumătatea drumului din coridorul Hexi, de-a lungul drumului mătăsii, se află Templul Dafo supranumit al uriașului Buddha. Și tot aici se găseste și Pagoda din lemn construită în perioada dinastiei Sui, clopotnița din timpul dinastiei Tang și grânarul aparțînând perioadei dinastiei Ming. Toate acestea au devenit o moștenire istorică și culturală de excepție. Un loc, la prima vedere, în care ai senzația că ziua de mâine e încapsulată în clipa prezentă, nimic nu e nou, nimic nu e vechi, totul, pur și simplu… este.

(w882) Templu Daf

Turiști sau pelerini ajunși aici aduc ofrande. Magnific, misterios și unic, Templul Buddha Uriaș pare că aparține tuturor și fiecăruia în parte.

Statuia lui Buddha are aproape 35 metri lungime și 7 metri și jumătate lățime între cei doi umeri. Expresia calmă a lui Buddha uimește pe vizitatori și îi amuțește totodată. În spatele lui Buddha sunt 10 discipoli, iar în două săli laterale au fost așezați 18 războinici considerați sfinți. Zâmbetul lui Buddha este cât un stat de om. Poziția statuii nu denotă nicidecum un somn al morții, ci starea de nirvana.

(w882) Budha dorm

(w882) China

(w882) China

China este o lume total diferită de cea europeană. Deși ambele au istorie, cultură și tradiție.

Și în tot acest iureș neînduplecat al timpului, ca într-o zi ce pare că nu se mai sfârșește, limitele prezentului sunt întinse la infinit de năvala trecutului și a semnelor ce prevestesc viitorul. Când au văzut că lângă ei călătoreste un european, copiii chinezi au dorit să facă o fotografie. 6 copii chinezi și o amintire. Evident am încercat să nu-i deranjăm pe ceilalți calători.

(w882) China

Fortăreața de la Jiayuguan închide Marele Zid Chinezesc și a fost construită în timpul dinastiei Ming în secolul al XIV-lea.

Mare zid începe în provincial Hebei și se termină aici, în vestul țării. Lungimea lui este de peste 8800 km, iar spre deosebire de binecunoscutele ziduri ale orașului, construite din piatră și cărămidă, Mare zid a fost realizat la începuturile sale din pământ bătucit. Lutul folosit la construcția sa îi conferă culoarea galbenă și îl face să se potrivească perfect cu peisajul deșertului.

Pasul Jiayuguan, cum este cunoscută această fortăreața, înseamnă un sistem defensiv complex și integrat.

Cu o suprafață de peste 25000 de metri pătrați, orașul interior este închis de un zid înalt de 11 metri și are două porțiuni. Zidul orașului exterior a fost construit din cărămidă, ceea ce îl face foarte solid. Pe unul dintre turnuri există o placă pe care se poate citi: Tian Xiâ Di Yi Xiong Guan, adică primul și cel mai mare pasaj sub cer, asta pentru a afirmă importantă și puterea militară a pasului Jiayuguan.

O călătorie cât un an, în care am descoperit o altă lume. Deși o știam, parcă totul a fost nou. Provincia Gansu este, fără îndoială, mereu plină de surprize care te fac să te simți că în prima zi de școală.

(w882) China

 

(w882) Fortareata

 

 

Elena Dinu
Jurnalist


https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

https://www.youtube.com/user/TVRcanaluloficial/search?query=cap+compas

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...