loader
Foto

Armenia, prin trecut spre viitor

Sâmbătă, 22 iunie, de la 12.30, la TVR 2 și TVR+, Elena Dinu vă invită la o nouă ediție "Cap compas". Ediția este difuzată sâmbătă, de la ora 14.00, pe TVR HD.

 

Armenia e plină și de taine, nu numai de surprize. Tainele acesteia vorbesc într-o muzică specială călătorului care are de câstigat nu doar încă o experiență, ci și o minunată înnobilare a sufletului peste care nu se poate așterne prea ușor uitarea.

Armenia este locul unde trecutul este precum un prezent continuu. Un trecut plin de simboluri adânc înrădăcinate în ființă neamului. Muntele Ararat este un martor al timpului… dincolo de timp.

Izvoarele istorice aduc la lumină informații consistente despre evenimentele tragice din trecut, astfel încât noile generații au sursele suficiente, accesibile și ușor de înțeles și interpretat. Cercetătorii se ocupă de asta cu grijă.

(w882)


Zidul memoriei cu o lungime de 100 metri are pe el gravate numele localităților din Armenia apuseană afectate de masacre și deportări. Obeliscul Armeniei renăscute (o piramidă elansată, înaltă de 44 metri) este alcătuit din două vârfuri inegale care simbolizează Armenia istorică și Armenia actuală și, în același timp,  patria-mamă și diaspora.

(w882)


După un concert susținut de  Komitas la Paris, Claude Debussy a declarat că, pe baza unui singur cântec, merită să fie recunoscut ca un mare compozitor. Cu toate acestea, mulți muzicieni clasici abia îi cunosc numele.

(w882)

(w882)

(w882)

Armenia surprinde. Oamenii de aici știu că viitorul trebuie construit din prezent și se gândesc la generațiile care vin după ei.

Un covor de calitate era un fel de blazon prin care o casă se așează într-o ierarhie socială locală. Este bine de știut că valoarea unui covor este dată de originalitatea acestuia, modelele autentice sunt un soi de marcă a locului din care provine, de materialul natural și de bună calitate, de îmbinarea culorilor și de tehnica de execuție. Covoarele sunt individualizate, în funcție de tipul și de numărul de noduri folosite. Astfel se obțin toate tipurile de așezare a firelor de lână printre firele urzelii cu  un model complex.

Elena Dinu - jurnalist

(w882)

(w882)


(w882)

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.