loader
Foto

Galerie foto

„Cap compas” ajunge la Agadir, perla turismului marocan

După 56 de ani de la cel mai mare cutremur care a lovit Marocul,  descoperim renaşterea prin care a trecut Agadirul, un mic oraş transformat acum în una dintre cele mai frumoase staţiuni. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Pe 1 martie 2015 se împlinesc 55 ani de la cel mai devastator cutremur care a lovit Marocul, cu efecte mai severe chiar decât marele cutremur al Lisabonei din 1755. Se petrecea într-o noapte de luni spre marţi dezastrul, iar primul bilanţ prezenta 15.000 morţi, 12.000 răniţi şi 35.000 oameni rămaşi fără casă. Oraşul Agadir a fost atunci şters de pe faţa pământului.

Cutremurul a risipit toate construcţiile precum beţişoare ale jocului Marocco scăpate din greşeală pe podeaua pământului. Oraşul – reconstruit în totalitate – nu mai are nicio cicatrice a seismului de acum 55 de ani, iar felul în care arată cea mai importantă staţiune balneară a Marocului este un exemplu al renaşterii şi viziunii.

Staţiunea aşterne precum un covor fermecat la picioarele turistului nu mai puţin de 9 km de plajă. Agadirul zilelor noastre este un parc cu alei şi palmieri, grădini şi hoteluri aliniate precum oşteni la raport în faţa zeului Ocean, modernitate îmbinată plastic, estetic şi functional cu tradiţionalul volumelor arhitecturale, cafenele, terase, magazine, locuri pentru odihnă şi bucurie.

Agadirul este una dintre cele mai grăitoare dovezi ale faptului că turismul marocan se adaptează tuturor tipurilor de oferte în cadrul unor abordări esenţiale. Stabilitatea politică şi calitatea primirii oaspeţilor nu sunt simple devize de marketing, iar printre marocani există şi zicala „în ţara suveranului Mahomed VI turismul este rege”.Statutul de staţiune cu steag albastru este atribuit Agadirului pe bună dreptate. În total, Marocul are peste 1800 km de coastă atlantică, iar prin noile strategii naţionale de turism se doreşte atragerea a peste 10 milioane de turişti anual.

La Agadir sosesc peste 800.000 de turişti care îşi petrec aici aproximativ 4 milioane de zile şi nopţi. Portul pescăresc al oraşului este celebru nu numai în Maroc, ci este o atracţie turistică prin sine însuşi, prin mozaicul de chipuri şi gesturi care mai de care mai prietenoase şi însoţite de oferte îmbietoare. Portul este inima oraşului, a ţării şi este considerat cel mai important loc de pescuit sardine din lume. La Agadir se găseşte sardina marocană  - pilchardus Walbaum – o specie protejată.

„Pentru marocani, Taghazout este un nume generic pentru o plajă şi promontorii de peste 20 km lungime. Există şi staţiunea cu acest nume, dar pentru localnici Taghazout este mai degrabă o sumă de localităţi asociate sporturilor acvatice”, spune Elena Dinu, producătoarea emisiunii Cap Compas.  Taghazout, un fost un mic sat pescăresc, face acum parte din planurile turistice ale Marocului, iar în viitor se prevede amenajarea a 6 noi staţiuni balneare între Agadir şi Essaouira.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...