loader
Foto

Galerie foto

"Cântec și poveste": despre folclor și tradiții hunedorene

Teodora Drăgoi vă invită la o frumoasă călătorie pe meleaguri hunedorene, pe ritmuri muzicale și în ambianță de poveste, sâmbătă, 11 iulie, ora 19.00, la TVR3.

 

Oamenii acestor locuri sunt preocupați de valorificarea tradițiilor și de păstrarea lor.

(w882) Deminescu

Invitatele speciale ale emisiunii sunt: Ana Munteanu, marea doinitoare a Banatului și Violeta Deminescu Jurca, interpretă remarcabilă din Ținutul Hunedoarei.

(w882) fereastra

Ana Munteanu: Dacă a mai rămas ceva necreat din Creație, Dumnezeu a pus pe iia românească.”

Încă din fragedă copilărie am simțit o mare dragoste pentru cântecul popular, care, împreună cu glasul, pentru mine au însemnat un dar de la Dumnezeu.

(w882) Ana Muntea

Cântecul și costumul popular au fost și vor rămâne liniștea sufletului meu, acel „acasă” purtat cu mine oriunde m-am aflat în lume. Atunci când sunt îmbrăcată în costumul neamului meu și îmi cânt doina, brâul și ardeleana, mă simt împlinită și fericită că pot transmite cu tot  sufletul bucurie publicului meu drag.”

(w882) portret de

Violeta Deminescu Jurca: „Am crescut cu cântecul și portul popular.”

Am trăit cântecul popular din copilărie şi-am simţit ritmul jocului popular la nedei şi la ospeţe, când îmi ardea talpa piciorului şi tot jucam, și cred că din acei ani mi se trage dragostea pentru  folclor.

(w882) copii Demi

Am mai avut parte de a trăi ,,pe viu” tradiţii şi obiceiuri, unele pierdute acum, „zăuitate”, dar nicicând ieşite din sufletul nostru, al celor ce le-am practicat în perioada copilăriei.

(w882) Teo Demine

După ani şi ani, aceste comori adăpostite în adâncul sufletului au ieşit la iveală în izvoare de cântec. Cântec scris, cântec interpretat. Dar cel mai important lucru este că am reuşit să sădesc în sufletele elevilor mei dragostea pentru folclor, pentru spiritualitatea ţăranului român, şi, în mod deosebit, pentru cântecul și portul popular.”

Producător: Dr. Maria Tănase Marin

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...