loader
Foto

„Cântec și poveste” cu Petrică Pană

Mircea Neacșa vă invită să revedeți, pe strune de vioară, o ediție specială dedicată marelui dirijor și violonist Petrică Pană. Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 19:00, la TVR3.

 

Emisiunea „Cântec și poveste” a făcut un popas în inima unui mare artist. Un maestru al strunelor, un violonist de clasă, de mare rafinament, un dirijor sensibil, dar pretențios și riguros, un om care a știut mereu să întindă o mână de ajutor celor din breasla sa, un om al scenei, al publicului, al cântecului.

(w882) Pana_prim

„Au fost multe momente extraordinare în viața mea ... nu m-am temut să cânt în fața oamenilor, dar tare mi-a fost teamă să cânt în fața a doi oameni, a lui Ion Voicu și a tatălui meu, Tudor Pană. Față de ei aveam mari emoții, jenă, nu știu, poate din mare respect pentru valoarea lor, greu de atins în acele vremuri. Și totuși, acești doi oameni, mari violoniști ai muzicii noastre românești, ei mi-au dat curaj de a merge pe drumul pe care, iată, l-am parcurs cu seriozitate, disciplină și multă dăruire. Am cântat cu orchestre mari de la Monte Carlo, din Grecia sau Portugalia, ... , am cântat alături de Amalia Rodrigues... ” (Petrică Pană)

(w882) Petrica Pa

Au trecut ani mulți de când intra pe ușa din față în lumea artistică. Pășea alături de tatăl său, marele violonist și dirijor Tudor Pană. Știa atunci Petrică Pană că are o misiune grea? Aceea de a purta cu demnitate și responsabilitate dulcea povară a unui nume celebru. Pe scenă, în concerte și spectacole, fie în calitate de violonist, fie ținând în mână bagheta dirijorală, Petrică Pană și-a dovedit talentul.

(w882) Pana_nepoa

Pentru violonistul și dirijorul Petrică Pană, foarte importantă este familia. Și-a ținut aproape frații și copiii, împreună au reușit să ofere publicului nestemate folclorice și de cafe concert. Scena și familia, aplauzele și cuvintele calde ale celor de acasă împlinesc un artist.

(w882) Petrica si

Petrică Pană și Georgiana Pană

(w882) nepoti_Pet

Petrică Pană și nepoții

Pe scenă, acasă, Petrică Pană îi are alături pe cei dragi, împărtășește cu ei acele clipe magice ale actului artistic și se bucură împreună de aprecierea publicului.

(w882) orchestra_

Invitați: violonist și dirijor Tudor Pană, Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijor Ionel Budișteanu, Orchestra Radiodifuziunii Române, dirijor Petrică Pană, Maria Lătărețu, Mandy Pană (vioară), Nelu Radu (țambal), Ilie Constantin (vioară), Georgiana Pană (nai)

(w882) Neacsa Mir

Mircea Neacșa vă invită să urmăriți o ediție de colecție a emisiunii ”Cântec și poveste”, un interviu emoționant  cu marele violonist și dirijor Petrică Pană, momente unice care amintesc de o lume a muzicienilor de altădată.

***

Realizator și producător: Maria Tănase Marin

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...