loader
Foto

"Când bate vântul": o nouă anchetă marca "Dosar România"

O anchetă-document, realizată de Gabriel Geamănu, a fost difuzată la TVR 1 şi online pe TVR+, luni, 19 noiembrie, de la ora 22:30.

 

Iazul de decantare de peste 160 de hectare al Combinatului de cupru Moldomin, aflat în localitatea Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin, poluează constant, de peste 12 ani.

În anul 2006, exploatarea minieră a fost închisă, fiind considerată nerentabilă.

Nori imenşi de praf, de câţiva kilometri, se ridică deasupra Clisurii Dunării, pe ambele maluri, românesc şi sârbesc, şi intră în casele oamenilor, în plămânii lor, în sufletele lor, amărându-le viaţa şi, mai grav, provocându-le boli cum ar fi cancerul pulmonar.

(w882) Dosar Roma

Acest praf de steril de cupru, ticălos, parşiv, o pulbere fină şi extrem de nocivă pentru sănătatea oamenilor intră şi prin termopane, ucide şi îmbolnăveşte oamenii, distruge culturile agricole, omoară sau goneşte peştele din Dunăre.

Românii şi sârbii spun că mulţi oameni s-au îmbolnăvit de astm bronşic, bronşite, concer pulmonar, iar unii au murit şi la vârste de 30-40 de ani, iar medici români şi sârbi confirmă toate aceste lucruri, mai ales faptul că numărul cazurilor de cancer s-a dublat.

(w882) Dosar Roma

Combinatul Moldomin de la Moldova Nouă este închis de 12 ani şi se află în lichidare judiciară, statul fiind unicul acţionar. În anul închiderii, preţul cuprului crescuse la peste 11. 000 de dolari/ tonă, iar profitul era de cel puţin 4.000 de dolari/tonă. Cu toate acestea, combinatul a fost închis şi apoi devalizat.

Grupuri de interese s-au bătut sa preia imensul şi valorosul zăcământ de cupru, estimat la peste 1,5 miliarde de dolari, nemaisocotind şi alte metale valoroase. Au făcut puşcărie chiar directori de la Moldomin, s-a dat şi s-a luat mită din greu, Mafia sârbească a vrut să preia combinatul, au fost arestaţi spioni ruşi şi români, prinşi cu documentaţia zăcământului.

Grupurile de interese au oprit vânzarea combinatului pentru momentul când vor dori să scoată şi mai mulţi bani. Statul este părtaş la dezastrul combinatului, alături de şmecherii care au stat cu ochii pe acesta.

Rămâne drama oamenilor bolnavi, alţii s-au dus şi încă se duc din cauza cancerelor sau altor boli, fie că sunt români ori sârbi. Turiştii din staţiunile sârbeşti fug, atunci când bate vântul, agricultura este grav afectată, iar oamenii se roagă să plouă.

Serbia a reclamat România la Uniunea Europeană, iar Curtea Europeană de Justiţie i-a dat dreptate statului sârb.

(w882) Dosar Roma

România riscă sancţiuni şi de peste 100.000 de euro pe zi, iar banii vor fi plătiţi tot de noi, contribuabilii, din cauza incompetenţei şi marilor interese. România a intrat în procedura de infringement, de peste doi ani, şi avea termen ca,  până la 31 decembrie 2018, să rezolve problema gravei poluări de la Moldova Nouă. Nimic nu a făcut statul român, deşi a alocat peste 1.700.000 de euro. Ne aflăm  în noiembrie şi mai este puţin până la termenul impus de Uniunea Europeană.

Televiziunea Română a filmat în localităţile afectate de grava poluare produsă de societatea Moldomin, a vorbit cu oamenii şi cu autorităţile.

DOSAR ROMÂNIA

Realizatorul anchetei: Gabriel Geamănu

***

Emisiunea poate fi urmărită luni, 19 noiembrie, de la ora 22.30 la TVR 1 şi online pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...