loader
Foto

Călătorim prin Rwanda, Taiwan, India şi Sumatra cu documentarele „360° GEO”

Săptămâna aceasta, seria documentară „360° GEO” cuprinde noi reportaje de pe mapamond ce dezvăluie frânturi de viaţă de pe alte continente şi din alte culturi. De marţi până joi, de la ora 19.00, la TVR 2.

 

Documentarele se difuzează în reluare a doua zi, la ora 9.00, la tot la TVR 2. Cel de vineri se redifuzează luni dimineaţă.

Marţi, 28 aprilie, de la ora 19:00, ajungem în Rwanda şi urmărim reportajul “Rwanda-ţară a femeilor”, o co-producţie Franţa-Germania din 2010, realizată de Dirk Laabs.

În zilele noastre, Rwanda nu mai este cea mai săracă ţară din Africa şi s-a stabilizat din punct de vedere politic. Această evoluţie se datorează femeilor rwandeze, care au ajutat la progresul economic şi au contribuit la reconcilierea dintre etnicii tutsi şi hutu.

 

Miercuri, 29 aprilie, de la ora 19:00, poposim pe insula Lanyu, din Taiwan, unde modul de viaţă tradiţional al etniei Da'o este ameninţat de pescuitul industrial şi de deşeurile nucleare. Documentarul intitulat “Taiwan – un coş de gunoi nuclear?” este co-producţie Franţa-Germania, realizată în 2013 de Werner Kiefer.

Populaţia Da'o locuieşte de opt secole pe micuţa insulă Lanyu, ce ţine de Taiwan. Dintotdeauna, hrana lor de bază a fost alcătuită din peşti zburători. Dar, din pricina pescuitului industrial, aceştia au devenit tot mai rari. Iar pescarii au ajuns aproape cu toţii la vărsta pensionării, în timp ce tinerii caută o viaţă mai bună în Taiwan. Dar a mai apărut o nouă ameninţare: din anii 1980, societatea publică Taipower aduce deşeuri radioactive pe insulă.

 

Joi, 30 aprilie, de la ora 19:00, ajungem în India prin intermediul reportajului “În India, poliţist la 6 ani?”, co-producţie Franţa-Germania realizată în 2013 de Vardan Hovhannisyan.

În conformitate cu o lege indiană, la moartea unui poliţist, funcţia este moştenită de fiul său cel mare. Drept urmare, acesta este considerat oficial agent de poliţie, chiar dacă este încă minor. Astfel, adeseori, băieţei în vârstă de 4 ani îmbrăcaţi în uniformă kaki, îndeplinesc sarcini simple, cum ar fi pregătitul cafelei sau clasarea unor dosare. În acest mod, se asigură un venit familiilor care şi-au pierdut tatăl. Copiii câştigă acelaşi salariu ca tatăl lor. La vârsta de 18 ani, nu trebuie să mai dea vreun concurs ca să fie primiţi în poliţie, pot fi integraţi imediat, dar numai dacă au terminat şcoala şi au peste 1,68 metri înălţime.

 

Vineri, 1 mai,  de la ora 19:00, facem o oprire în Sumatra, la Salonul lui Etti. Documentarul intitulat “Sumatra-salon de înfrumuseţare” a fost realizat de Galina Breitkreuz în 2007 şi este co-producţie Franţa-Germania.

Elitha Suarti Heirunas îşi întâmpină clientele îmbrăcată în roz din cap până-n picioare. De peste 20 de ani, Etti – după cum îi spun clientele – are un salon de înfrumuseţare în centrul oraşului Bukittinggi din vestul insulei Sumatra.

Salonul lui Etti este un adevărat reper pentru toate femeile din zona insulară indoneziană, chiar dacă majoritatea poartă încă iaşmac; conform religiei islamice – predominantă în regiune – vopsitul părului şi machiajul au fost şi sunt considerate sacrilegii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...