loader
Foto

Galerie foto

Călătorim cu TVR 2 pe trei continente

În această săptămână, la «Documentarele Geo», în fiecare zi de la ora 19.00.

 

În intervalul 14 - 18 aprilie, seria Documentarelor 360° GEO continuă cu noi subiecte fascinante despre lumea care ne înconjoară:

Astfel, luni este programat documentarul Birmania – călugărul, satul şi lumina. Timp de decenii, dezvoltarea statului Myanmar – fosta Birmanie - a fost paralizată de junta militară ce a condus ţara. Aici, timpul pare să se fi oprit în loc, puţine fiind casele care au electricitate sau apă curentă. Călugărul budist U Pandita se străduieşte să aducă electricitatea la Pompein. Împreună cu credincioşii, el a construit o centrală hidro-electrică.

Marţi, facem cunoştinţă cu Bucătarul din pustiul australian. De generaţii, aborigenii deţin secrete culinare, iar Marc Olive se străduieşte ca felurile de mâncare tradiţionale ale poporului său să nu cadă în uitare. A devenit unul dintre cei mai renumiţi bucătari din Australia, folosind savorile unice date de nenumăratele condimente, animale şi plante specifice acestui continent, total necunoscute restului lumii.

 

Miercuri, ne plimbăm cu Ultima plută din Muntenegru. Cheile râului Tara din Muntenegru au o adâncime de 1.300 metri şi se desfăşoară pe 86 kilometri. Ele formează canionul cel mai adânc şi mai abrupt din Europa şi al doilea din lume, după Grand Canyon. De altfel, în multe zone se poate ajunge doar cu pluta. După războiul civil, au mai rămas puţini plutaşi, printre ei şi Fikret Pendek care transportă mărfuri, material de construcţie, animale şi pasageri prin chei.

 

Joi, vizităm Bretania – faruri şi albine. Este un ţinut sălbatic şi dur, măturat de vânturi şi de furtunile de pe mare. Locuitorii săi sunt mândri şi îndrăzneţi şi mulţi dintre ei vorbesc încă limba bretonă – o limbă celtică. Regiunea – de o frumuseţe singulară - este dominată de maree uriaşe, iar locuinţele din piatră trebuie să facă faţă furtunilor cumplite din Atlantic.

 

Iar vineri, TVR 2 vă invită la o incursiune prin Lamu - insula cu măgăruşi . Cu 6.000 de măgăruşi la 24.000 de locuitori, insula Lamu din largul coastelor Keniei a stabilit cu siguranţă un record mondial. Situaţia se datorează faptului că străzile sunt atât de strâmte, încât autovehiculele nu au loc. De altfel, pe insulă sunt doar două maşini, dintre care una aparţine punctului veterinar unde sunt tratate simpaticele animale.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...