loader
Foto

„Brâncuşi, sculptorul luminii’’, omagiat la TVR

Cu prilejul Zilei Brâncuși, care a fost sărbătorită pe 19 februarie, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVRi şi TVR MOLDOVA difuzează în perioada 17-23 februarie programe dedicate operei marelui artist român.

 

Influența lui Constantin Brâncuşi asupra culturii contemporane este extraordinară, iar capodoperele sale vor fi readuse în atenţia telespectatorilor atât în imagini, cât şi în versuri şi dans, cu materiale din arhiva de aur a Televiziunii Române. Printre emisiunile care vor onora viața și opera marelui artist se numără documentare, interviuri cu istorici de artă cunoscuţi, dar şi coregrafii contemporane inspirate de capodopere precum „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii” sau „Coloana fără sfârşit”. Nu vor lipsi versurile şi proza în lectura unor mari actori.

La TVR 3 sunt programate discuţii cu critici şi istorici de artă, un spectacol omagial şi un film documentar-eseu care ne vor releva universul şi parcursul artistului Brâncuşi – de la tinda casei de ţăran, la aula Academiei Române.

LUNI, 17 februarie, de la ora 20:00  - Brâncuşi, sculptorul luminii

Daniela Zeca Buzura deschide seria programelor omagiale „Brâncuşi, sculptorul luminii’’ cu invitaţii săi: criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi cu jurnalistul Cornel Mihalache.

(w882)

De la vatra satului din Hobiţa Peştişanilor unde avea să se nască în 1876 şi până la moartea sa, în 1957, Constantin Brâncuşi a parcurs drumul de la tinda casei de ţăran, la aula Academiei Române. Cine şi-ar fi închipuit atunci, că dintr-un sat anonim dintr-o Românie idilică şi necunoscută avea să se ridice un OM şi un ARTIST care ’’a rotit pentru totdeauna destinul sculpturii moderne’’.

MARŢI, 18 februarie, de la ora 20:00 - Brâncuşi, fotograf’’ şi ’’Omagiu lui Brâncuşi

Despre „Brâncuşi, fotograf” vorbesc Excelenţa Sa, Dl. Hervé Bolot – fost ambasador al Franţei în România; regretatul Barbu Brezianu – critic şi istoric de artă, exeget al operei lui Brâncuşi, Raluca Bem-Neamu – muzeograf, Muzeul Naţional de Artă al României, Zoe Pop – sculptor, conservator, Muzeul Naţional de Artă al României, prof. univ. dr. Darie Dup şi Marius Purice, sculptori. Discuţia va fi completată cu documentarul TVR realizat cu ocazia  manifestărilor prilejuite de celebrarea Anului Francofoniei în România, în 2006, care au cuprins şi inedita expoziţie de fotografie semnată de Constantin Brâncuşi. Documentarul realizat de de Ileana Ploscaru Panait cu acea ocazie deconspiră o altă faţă a marelui artist – imaginea captată prin lentila fotografică.

(w882)

În cea de-a doua parte a programului de marţi, 18 februarie, la TVR 3 este programat spectacolul coregrafic „Omagiu lui Brâncuşi’’ care a obţinut Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul Internaţional de Televiziune de la Praga, ediţia a XI-a, în 1974. Interpretează ansamblul de balet al Operei de Stat din Timişoara, cu concursul Orchestrei Radioteleviziunii Române (dirijor: Iosif Conta) şi a Orchestrei Simfonice a Cinematografiei (dirijor Constantin Bugeanu).

MIERCURI, 19 februarie, de la ora 20:00 - „Cuminţenia Pământului”

Documentarul „Cuminţenia Pământului”, un film eseu de Manase Radnev şi Constantin Chelba, în lectura lui Victor Rebengiuc şi cu un comentariu de Barbu Brezianu, istoric de artă, exeget al operei lui Constantin Brâncuşi.

(w882) Cumintenia

JOI, 20 februarie, de la ora 20:00 - „Brâncuşi în spaţiul parizian’’

După reamplasarea atelierului lui Brâncuşi din Rue Impasse Ronsin, la Centrul Georges Pompidou din Paris, statul francez a organizat în 1995, în cel mai cunoscut centru de artă contemporană europeană, prima mare expoziţie personală postumă a lui Constantin Brâncuşi. Ruxandra Garofeanu şi Dan Hăulică au refăcut parcursul parizian al sculptorului, de la începuturile şederii sale în capitala Franţei, până la sfârşitul vieţii acestuia. Filmările au tezaurizat imagini din expoziţia de la Centrul Pompidou şi de la noua adresă a atelierului celebrului artist.

(w882) Atelier Br

Vorbeşte Dan Hăulică, critic şi istoric de artă, ambasador al României la UNESCO, preşedinte de onoare al  Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, într-o ediţie specială realizată de Ileana Ploscaru Panait.

VINERI, 21 februarie, de la ora 20.00 - „Pur şi simplu, Brâncuşi’’

Ultima ediţie a Campaniei „Brâncuşi, sculptorul luminii’’ închide, ca o copertă de carte, întregul eveniment. Daniela Zeca Buzura, în compania aceloraşi doi invitaţi de la începutul proiectului, ne propune demersul Televiziunii Române menit să treacă dincolo de o sărbătoare festivistă decretată ca o Zi Naţională Brâncuşi şi să facă puţină lumină asupra unor sensuri profunde ale artei şi vieţii unui român genial.

(w882) La pas pri

Toate aceste programe sunt urmate, în fiecare zi, de „Capodopere” - scurte prezentări ale celor mai valoroase lucrări semnate de Constantin Brâncuși, aflate în patrimoniul românesc.

(w882)

Campania este completată de 10 scurte documentare, dedicate vieţii şi activităţii artistului pe care scriitorul şi criticul de artă francez Jean Cassou îl cataloga ca fiind "unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor". Sculptorul englez Henry Moore declara, plin de admiraţie, că "Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure".

Programe care vorbesc despre personalitatea lui Constantin Brâncuşi vom regăsi pe 19 februarie şi în grila posturilor TVR 1 şi TVR 2.

De la ora 23.00, TVR 1 va difuza două filme documentare dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi, ambele realizate de jurnalistul Cornel Mihalache. Primul, Hobiţa, coloana şi tractorul, este un documentar distins cu Premiul GOPO pentru cel mai bun film documentar (2007) şi Premiul UCIN pentru regie film documentar (2006).

(w882)

Tanasie Lolescu este omul care, în 1953, a tras cu tractorul de Coloana fără sfârşit a lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. Astăzi, după mai mult de jumătate de veac, regretă acest lucru şi este chiar cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Timp de 16 ani a fost primarul oraşului Motru şi este venerabilul primei loji masonice rurale din lume, la Hobiţa. Interviul cu acesta cuprinde, în 25 de minute, o întreagă istorie trecută, prezentă şi viitoare. Filmul este realizat tot de Cornel Mihalache, iar imaginea este semnată de Silviu Andrei.

Iar de la 23.30, sub genericul „Români care au schimbat lumea", la TVR 1 vedem portretul eseu Constantin Brâncuşi realizat altfel de Cornel Mihalache. De ce altfel? Pentru că, după cum mărturiseşte regizorul, „cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brâncuși este propriul autoportret. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de alții, că le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui și din imaginile filmate de el însuși".

(w882)

Şi tot miercuri, 19 februarie, la TVR 2, istoricii şi specialiştii invitaţi vor completa tabloul momentului pe care îl aniversăm în fillere difuzate de la ora 11.00, 16.00 şi 21.00.

Românii din diaspora vor putea să urmărească la TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA programe dedicate sculptorului luminii, Constantin Brâncuşi.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...