loader
Foto

Galerie foto

Biutiful: „Un imn pentru viaţă”

Vineri, 5 februarie, TVR 2 difuzează de la ora 23:10 filmul „Biutiful”, de Alejandro González Iñárritu.

 

Biutiful spune povestea lui Uxbal, un om care poate să comunice cu cei din lumea nevăzută, un bărbat chinuit de viaţă. El este sărac, duce o viaţă la limita legii în Barcelona, mama copiilor lui are probleme mentale, iar de copii trebuie să aibă grijă singur. Uxbal află că suferă de o boală incurabilă. În cele două luni cât mai are de trăit, el trebuie să facă bine, pentru a avea sufletul împăcat.

Pelicula regizată de artistul mexican a primit două nominalizări la premiile Oscar în 2011 pentru cel mai bun actor (Javier Bardem), cel mai bun film străin şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, 2010.

Biutiful a fost realizat în 2008 şi 2009, pe baza unui scenariul scris de González Iñárritu, Armando Bo şi Nicolas Giacobone şi a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2010. Este primul film în spaniolă pe care Iñárritu îl regizează după cel de debut, Amores perros, realizat cu un deceniu înainte. „Nu e vorba de moarte aici, e vorba de viaţă. Este un imn pentru viaţă”, spunea regizorul despre lungmetrajul său.

„Stilul aspru de filmare, de un naturalism liric, pare mai degrabă tactil decât vizual, iar fiecare cadru e plin de detalii emoţionale şi sociale, recreând o Barcelona umedă, plină de sudoare. Iar feţele locuitorilor (inclusiv cea a lui Bardem, cu părul lins, fruntea lată) sunt pitoreşti, şi nu frumoase, iar trupurile lor par mereu expuse şi  neprelucrate, chiar şi atunci când sunt îmbrăcate de sus până jos”, scria New York Times în 2010.

González Iñárritu este primul regizor mexican nominalizat la Oscar şi care a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, în 2006, cu Babel. Pentru el, „filmele sunt o prelungire a mea. Un fel de mărturie a vieţii mele, cu cele câteva calităţi şi multele mele limite”.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...