loader
Foto

„Bel canto”, preferatul iubitorilor de operă

În episodul de sâmbătă, 4 martie, am descoperit cum reuşeşte bel canto să trezească atât de multe emoții și de ce este preferatul iubitorilor de operă. Episodul 7 al seriei „Unora le place opera” - la TVR 1, sâmbătă, 4 martie, de la 14.30.

 

Scris deseori și „belcanto”, „Bel-Canto” ori „Bel Canto” (din italiană, „interpretare frumoasă”), bel canto este un stil de interpretare în muzica vocală, caracterizat de puritatea liniei melodice. Îşi are originile în Italia în secolul XVII, iar amploare a luat în secolul al nouăsprezecelea, epocă muzicală care a luat numele Epoca Bel Canto.

Operele italienilor Gioacchino Rossini (1792-1868), Vincenzo Bellini (1801-1835) și Gaetano Donizetti (1797-1848) pot exemplifica la superlativ acest stil interpretativ, care a cunoscut apogeul între 1805 și 1830.

(w882)

(w882)

În episodul de sâmbătă, 4 martie, al seriei „Unora le place opera” („THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015), descoperim cum reuşeşte bel canto să trezească atât de multe emoții și de ce este preferatul iubitorilor de operă. În fiecare sâmbătă, de la ora 14.30, renumitul tenor Ramon Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă tuturor.

(w882)

(w882)

Alături de Ramon Gener, ne îndreptăm spre sala de repetiții a grupului gospel „Mesagerii”, pentru a înțelege ce sunt ritmul, armonia și melodia, cele trei elemente de bază în muzică.

(w882)

În Teatro Real din Madrid, într-un loc privilegiat – Loja regală - urmărim spectacolul „La fille du régiment” și asistăm la legendarul Do înalt, din piept, emis de tenorul mexican Javier Camarena, a cărui virtuozitate vocală este cu adevărat surprinzătoare. Iar pentru a înțelege această tehnică, participăm la două experimente diferite, unul - cu jucătorul de tenis Álex Corretja și altul - cu tenorul David Alegret.

(w882)

(w882)

(w882)

În ciuda faptului că bel canto s-a născut în Italia și toți compozitorii săi sunt italieni, tot în acest episod descoperim de ce multe dintre operele sale sunt scrise în franceză și de ce atât de mulți dintre autorii săi s-au mutat în Franța pentru a le prezenta în premieră. Și vom mai afla, de asemenea, cum a început declinul său, dar și despre renașterea sa ulterioară. Pentru asta, Ramon Gener discută cu dirijorul Bruno Campanella, una dintre autoritățile de top din lume ale acestui gen, și cu soprana Desirée Rancattore, care ne va arăta ce a fost atât de special la cântăreții care au pus bel canto-ul din nou pe hartă.

(w882)

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre.

(w882)

Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp. Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...