loader
Foto

“Bătrânii de iarnă” vă așteaptă la Muzeul Țăranului Român

Meșteri din toate zonele țării vor fi prezenți, în perioada 4 - 6 decembrie, la Muzeul Țăranului Român, pentru a le oferi iubitorilor de artă populară posibilitatea de a achiziționa cadouri tradiționale, făurite cu mult drag și pasiune.

 

Într-o societate care pune din ce în ce mai puțin preț pe valorile autentice tradiționale, păstrarea unui meșteșug din generație în generație reprezintă străduința de a învinge timpul. De a păstra ceva din frumusețea vremurilor de altădată, chiar dacă vorbim de altița unei ii, de o mască cioplită în lemn sau de o scoarță țesută în casă la războiul de țesut.

Poate tocmai de aceea, "peste 60 de meşteri mari, cei mai pricepuţi olari, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori... vin din toate zonele ţării la Muzeul Naţional al Ţăranului Român cu lucruri frumoase, numai bune de admirat şi tocmit. Sunteţi aşteptaţi de vineri, 4, până duminică, 6 ale lunii lui Undrea, de la orele 10 de dimineaţă, până la 6 seara, la evenimentul 'Bătrânii de iarnă'", se arată într-un comunicat al Muzeului Național al Țăranului Român transmis Agerpres.

(w882) piata tara

Oferta este neasemuit de bogată, păstrând parfumul târgurilor de altădată. Astfel, vizitatorii își pot desfăta apropiații cu: jucării, nuieluşe, măşti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarţe, străchini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genţi, alambicuri, blidare, copăiţe, sărăriţe, piperniţe, găvane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pănuşi, oale, scăunaşe, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, clopoţei, zurgălăi.

Și pentru că vremea de afară îmbie tot mai mult la sărbătoare, nu vor lipsi nici bunătățile tradiționale plămădite de mâini dibace: prăjituri de casă, cozonaci, halviță, dulcețuri de tot felul, dar și miere de albină, ierburi de leac sau un rachiu de casă, menit să încălzească inima.

Fără a uita însă că gazda evenimentului este Muzeul Țăranului Român și scopul principal este acela de a promova tradițiile autentice, vizitatorii sunt invitați "să răsfoiască, să citească şi să-şi îmbogăţească rafturile bibliotecii cu publicaţiile Muzeului: cărţi cu teme etnologice, cărţi-obiect, albume (…). Evenimentul este coordonat de Oana Constantin și Simona Hobincu de la Secția Educație Muzeală.

(w882) targ de va

CINE SUNT “BĂTRÂNII DE IARNĂ”?

În volumul „Vârstele timpului”, reputatul etnolog Ion Ghinoiu a sesizat că în calendarul ortodox sfinții îmbătrânesc pe măsură ce trec lunile. Etnologul Irina Nicolau a continuat această observație în articolul „Bătrânii de iarnă”: Ideea că timpul îmbătrânește, se deteriorează, se îngustează se exprimă direct în ridurile sfinților din icoane, în lungimea bărbilor și în părul lor alb. Ianuarie începe cu un Sfânt Vasile tânăr și rumen în obraz, urmează Sfinții Toader și Gheorghe, călăreți războinici, Sfântul Ilie este mai trecut, dar încă în putere, după care vin bătrânii. Sfântul Dumitru este bătrân, la fel Sfântul Andrei și Sfântul Nicolae și, mai bătrâni decât toți, sunt Moș Ajun și Moș Crăciun. Observ că îmbătrânirea îi priveşte pe sfinţi, nu şi pe sfinte, şi nu pe oricare dintre sfinţi, ci numai pe cei mari. Pentru că în sat există sfinţi mari - adevărate borne ale timpului -, sfinţi mijlocii, care asigură tic-tacul sărbătorii, şi sfinţi mărunţi, cu nume puţin cunoscute", scria regretatul etnolog.

Astfel, bătrânii de iarnă sunt sfinții care “îmbătrânesc” și ei odată cu anul pentru a se înnoi după Anul Nou, celebrând viața și permanenta ei regenerare.

Un bilet de intrare costă: adulţi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 2 lei.

Oaspeţii muzeului sunt rugaţi să respecte normele de distanţare şi să manifeste responsabilitate faţă de sănătatea proprie şi a celorlalţi.

***

Surse foto: pagina de Facebook - Muzeul Țăranului Român, Povești de călătorie

Un articol de Irninis Miricioiu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...