loader
Foto

"Avocatul dumneavoastră": pandemia între relaxare și restricții

Angela Avram ne-a invitat la o nouă ediție a emisiunii "Avocatul dumneavoastră" luni, 25 octombrie, ora 21.00, la TVR Internațional.

 

Masurile de relaxare post pandemie luate de Belgia au fost discutate cu invitata Angelei Avram, Mihaela Gherghișan, jurnalist.

Emisiunea a adus în atenția dumneavoastră și subiectul succesiunii cu elemente de extraneitate, dezbătut împreună cu Monica Livescu, avocat.

Despre zădărnicirea combaterii bolilor ați aflat de la avocatul George Avram, iar rubrica INFO a fost centrată pe informații despre preschimbarea permisului de conducere în UE. Invitatata acestei rubrici a fost Laura Ioana Stoicescu, avocat din Belgia.

  • Zădărnicirea combaterii bolilor:

Domnul avocat George Avram vine în sprijinul telespectatorilor, cu următoarele explicații:

Codul penal pedepsește infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută la articolul 352 din Codul penal[1], cu închisoare de la 6 luni la 15 ani, în funcție de modalitatea concretă de săvârșire a faptei și de urmările acesteia.

Zădărnicirea combaterii bolilor poate fi săvârșită prin:

(i) nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase,

(ii) nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli,

(iii) transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală.

Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

Ce trebuie reținut de telespectatori este faptul că această infracțiune poate să fie săvârșită atât de persoane fizice (cetățeni români sau străini aflați pe teritoriul României), cât și de persoane juridice (societăți) și este sancționată cu pedeapsa închisorii sau cu amendă și atunci când este săvârșită cu intenție, dar și atunci când este săvârșită din culpă.

De exemplu, autorul infracțiunii poate fi o persoană fizică ce suferă de o boală infectocontagioasă, după cum poate fi o persoană sănătoasă care s-a sustras de la vaccinare, s-a îmbolnăvit apoi și a devenit cauza răspândirii bolii.

Autorul infracțiunii poate fi și o persoană juridică, spre exemplu o unitate medicală, în măsura în care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase ce îi revin.

De asemenea, este important de reținut că fapta se poate comite atât prin acțiune, cât și prin inacțiune. De exemplu, măsura impusă constă în obligarea la un tratament preventiv sau curativ al bolii infectocontagioase și nu se efectuează acel tratament, din care cauză se molipsesc și alte persoane. Un alt exemplu: se interzice contactul persoanei bolnave cu alte persoane și nu se respectă acea interdicție, îmbolnăvindu-se din această cauză alte persoane.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

***

Avocatul dumneavoastră” este emisiunea în care membrii diasporei române află detalii despre aplicarea sau modificarea legilor din România. Invitaţii, specialişti şi reprezentanţi de seamă ai domeniilor puse în discuţie răspund atât la întrebările telespectatorilor, cât şi la cele ale moderatoarei Angela Avram.

Producător: Angela Avram

***

TVR Internaţional vă aduce în atenţie informaţii utile, oferite de specialişti în diverse domenii de activitate, invitaţi ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...