loader
Foto

Galerie foto

AURELIAN TEMIŞAN, de cinci ori pe scena EUROVISION

Artist apreciat, gazda Selecției Naționale s-a înscris de patru ori în competiţie pentru a reprezenta România la cel mai mare concurs muzical. A doua semifinala Eurovision România va fi transmisă live la TVR, duminică, 10 februarie, la ora 21:00.

 

Aurelian Temişan este, alături de Ilinca Avram, gazda ediției Selecției Naționale Eurovision. Artistul spune că a fost onoarat să anunţe anul acesta primii finaliști Eurovision România în semifinala de săptămâna trecută, de la Iaşi şi ne-a dezvăluit cu ce gânduri porneşte spre Arad în cea de-a doua semifinală, cea din 10 februarie. În urmă cu câţiva ani, Aurelian Tremişan era unul dintre interpreţii favoriţi la Selecţia Naţională, fiind printre puţinii artişti care au ajuns în finală cu două melodii. Artistul are şi câteva sfaturi pentru concurenţii de anul acesta.

A doua semifinala Eurovision România va fi transmisă live la TVR 1, TVR MOLDOVA, TVRi, TVR HD și pe TVR+, duminica, 10 februarie, de la ora 21:00.

- TVR: Care este legătura ta cu Eurovisionul? Ştiu că ai participat la mai multe Selecţii Naţionale...

- AURELIAN TEMIŞAN: Mai precis la patru, în 1994, 1998, 2003 şi în 2015. Când spun Eurovision îmi vine în minte cuvântul responsabilitate, pentru că artistul care va câştiga îşi va reprezenta ţara la cel mai mare concurs muzical. Nu este deloc uşor, dar pe de altă parte, participarea la un concurs atât de mare şi cu tradiţie este foarte importantă în CV.

- Cum a fost în concurs?

- În 2003 am scris istorie în pagina românească Eurovision, ajungând cu două melodii ale aceluiaşi compozitor în finala Selecţiei Naţionale: "Let's have a holiday", cu care am intrat în prima semifinală şi "Goodbye, hello, goodbye", în cea de-a doua semifinală. Amândouă au ajuns în finală. Am vorbit cu compozitorul Nicolae Caragea şi am renunţat la una, conştient fiind că voturile se vor împărţi. Pentru finală am ales melodia "Let's have a holiday". A fost piesa care s-a clasat a doua în preferinţele publicului, după "Don't break my heart", melodia Nicolei care ne-a reprezentat la Eurovision 2003.

Participarea din 2015 a fost momentul deschiderii culoarului comunicării artistice cu Mihai Alexandru. Am avut o piesă frumoasă, „Chica Latina”, pe versurile Alexei Niculae, alături de care am şi cântat.

Iată-mă în 2019 prezentând Eurovisionul, aşa cum mi-am dorit, pentru că îmi lipsea din palmares si experienţa de prezentator al concursurilor mari din ţară.

- Ai vreo amintire deosebită legată de participările la Eurovision?

- În 2003, la costumaţia pentru piesa "Let's have a holiday", cu care am rămas în concurs, am asortat o pereche de cizme de piele de pisică de mare, care, pe cât de splendide erau, pe atât mi-au chinuit picioarele. Erau cu un un număr şi jumătate mai mic, dar erau perfecte pentru vestimentaţie. Piesa "Let's have a holiday" e una ritmată, aşa că am dansat şi m-am prefăcut că nu se întâmplă nimic. Am stat în chinuri toată seara, cu camera verde cu tot şi am zâmbit în timp ce simţeam crampe la picioare.

(oar_w460)

- Câteva sfaturi pentru concurenţi...

- Eurovisionul este un complex de evenimente care, adunate, trebuie să dea un show. Să nu-şi piardă concentrarea, pentru că fiecare concurent luptă pentru acelaşi scop. Să creadă în show-ul său şi să-l facă cât poate de bine şi să nu încerce să schimbe nimic din ceea ce a făcut la repetiţie. Adică, să nu facă improvizaţii în spectacolul final, pentru că tocmai atunci este posibil să nu iasă. Şi, cel mai important, să creadă fiecare în visul lui.

- Printre hiturile din repertoriul tau ai inclus şi melodii Eurovision?

- Pe lângă melodiile mele, am cântat „Hold me now”, piesa cu care Johnny Logan a câştigat Eurovisionul în 1986. Nu o interpretam cu negativ, ci a cappella, pentru că mi-a plăcut mult melodicitatea ei. Acum se pune mai mare accent pe show.

- Cum ai început colaborarea cu TVR?

- A început în momentul în care m-am lansat, în 1989, odată cu Festivalul de la Mamaia. Atunci am obţinut primul premiu şi a fost rampa de lansare. În acel an, festivalul era făcut de Mariana Şoitu şi mi s-au deschis porţile către TVR. Am mai colaborat cu Titus Munteanu, Nicoleta Păun, Aurora Andronache, Ovidiu Dumitru etc. Suntem la 30 de ani de la prima întâlnire.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...