loader
Foto

Augustin Buzura - despre arta de a birui frica, la TVR 1

Marţi, 29 septembrie, de la ora 17.00 şi miercuri, 30 septembrie, de la 18.15, TVR 1 difuzează, în două părţi, un amplu interviu cu scriitorul şi eseistul Augustin Buzura, în emisiunea “Mărturii pentru viitor”.

 

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, la Berinţa, în judeţul Maramureş şi este una dintre cele mai cunoscute voci ale literaturii române contemporane.  Este deopotrivă prozator, eseist, scenarist şi psihiatru. A devenit membru al Academiei Române în 1992.

Chiar dacă în cariera sa a renunţat la profesia de psihiatru şi s-a dedicat literaturii, metodele psihiatrice de cercetare a conștiinței umane se vor regăsi în toate romanele sale.

În literatură a debutat în anul 1963, cu un volum de nuvele intitulat “Capul Bunei Speranţe”. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără “Orgolii”, “Feţele tăcerii”, “Refugii” şi “Drumul cenuşii”. Ultimul roman publicat a apărut în 2009 şi se numeşte “Raport asupra singurătăţii”.

În dialogul televizat, scriitorul vorbeşte intens despre frică şi multele ei feţe, într-o încercare de a găsi acel punct de echilibru care, odată cunoscut, ar putea pune ordine în emoţii.

"În romanele mele am descris toate feţele fricii, ale singurătăţii şi ale neliniştii oamenilor terorizaţi de capriciile istoriei sau ale destinului. Toţi suntem mai mult sau mai puţin singuri. Sunt foarte multe surse din care se alimentează frica”, Augustin Buzura

Arta de a birui frica este un documentar portret care incită la autodescoperirea slăbiciunilor în faţa fricii pentru fiecare dintre noi. Realizatorul şi regizorul Radu Dănilă încearcă să atragă atenţia asupra a două probleme esenţiale pentru omenire: "Ce este FRICA?" şi, mai ales, "Cum putem birui FRICA?". Acestui demers de suflet i s-au alăturat jurnalistul Cristina Dănilă şi directorul de imagine Mihai Adrian Buzura. O primă variantă a acestui documentar a primit Premiul "Centrului Naţional al Cinematografiei" pentru regie şi imagine la a XXX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamna la Voroneţ”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.