loader
Foto

Galerie foto

„Atâta altruism, devotament, camaraderie nu am mai văzut din decembrie '89”

Într-un nou episod „Dosar România”, Răzvan Butaru ne prezintă realitatea primelor zile de război, văzută din Vama Siret, şi ne face cunoştinţă cu „Eroii din spatele frontului”. Pe 22 mai, de la ora 18.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Războiul nu se poartă numai pe front. Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi suntem afectaţi de situaţia, de neînchipuit până cu ceva timp în urmă, pe care o traversează vecinii noştri ucraineni.

Fuga a şase milioane de oameni din propria lor țară, în decurs de două luni, reprezintă cel mai mare dezastru umanitar în Europa de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. Încă din prima zi de război, românii au arătat întregii lumi că sunt oameni de încredere, cu suflet mare, eroi anonimi care sar să își ajute semenii, atunci când este vorba de primejdie sau dezastru.

 

Pe ei, pe „Eroii din spatele frontului”, ni-i prezintă Răzvan Butaru într-un nou episod „Dosar România”. Emisiunea poate fi văzută, ca de obicei, duminică, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

Mii de refugiaţi ucraineni au trecut pe la Vama Siret în primele zile de război, încercând să scape de urgia declanșată de președintele rus Vladimir Putin în țara lor. Impresionat de drama acestora, dar şi de extraordinara solidaritate a românilor, jurnalistul TVR Răzvan Butaru a aflat poveştile unora dintre cei pe care i-a întâlnit la faţa locului, la sfârșitul lui februarie și în primele zile ale lui martie. „Cei mai mulți dintre refugiați nu mai au la ce să se întoarcă, nu mai au casă, nu mai au job, nu mai au afaceri. ’Lacrimile bogatului sunt la fel cu cele ale săracului’, în fața războiului, vorba unui personaj din film”, spune producătorul „Dosar România”.

(w882)

(w882)

Istoriile relatate de cei care au venit să îi întâmpine și să le ofere tot ajutorul de care dispun scot la iveală o imensă dramă ce se întâmplă de mai bine de 80 de zile în Ucraina, dar şi imensa omenie de care au arătat românii că pot fi capabili. „Chiar dacă nici ei nu o duc grozav, chiar dacă și ei au probleme, chiar dacă relațiile dintre România și Ucraina nu au fost întotdeauna prea grozave. Românii nici nu s-au gândit la toate astea, au reacționat cu emoție, cu o uriașă empatie față de cei aflați în primejdie, de cei rămași pe drumuri, de zeci de mii de familii ucrainene, alcătuite acum doar din mame, bunici și copii, pentru că soții, bunicii și taţii copiilor sunt pe front. De la oameni simpli, cu venituri mai mult decât modeste, până la organizații și fundații, profesori sau directori generali voluntari în Vama Siret, elevi de liceu, preoți sau patroni de firme ori hoteluri, am întâlnit, la granița cu Ucraina și în toată Bucovina, întreaga societate românească adunată să ajute, fiecare după puterile și posibilitățile lui. Atâta emoție, altruism, devotament, camaraderie nu am mai văzut din decembrie ’89, în România”, mărturiseşte producătorul TVR.

(w882)

(w882)

Dacă refugiații din Ucraina sunt victimele războiului lui Putin, românii de dincoace de vamă sunt „Eroii din spatele frontului”, în filmul documentar propus de Răzvan Butaru. Pe câţiva dintre ei îi cunoaştem pe 22 mai, de la ora 18.00, într-o ediţie în premieră „Dosar România”.

(w882)

(w882)

În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

(w500) RB

Producător: Răzvan Butaru​

FILM.TVR.RO

Logo

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...