loader
Foto

Galerie foto

Țările de Jos, între Dam şi Rotte

Duminică, 22 februarie, „Cap Compas” a început un nou serial de călătorie, iar în următoarele săptămâni, vom călători pe apele Rotterdamului şi vom explora Olanda. De la ora 11.30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este  disponibilă online pe TVR+.

Numele colocvial de Olanda, sub care mai sunt cunoscute Țările de Jos, acoperă însă doar o parte din teritoriul țării, și anume provinciile Olanda de Nord și Olanda de Sud. Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos se află sub nivelul mării, statul având cea mai joasă altitudine din lume. Ne vom opri în acest episod cu precădere asupra Rotterdamului, cel mai mare oraș-port al Europei.

Aici prea puţine lucruri mai amintesc de satul pescăresc apărut în 1270 lângă un baraj de pe râul Rotte. Ultimul război mondial a şters din peisajul olandez centrul oraşului cu trecut medieval şi i-a ambiţionat pe localnici să-l reconstruiască după tipare moderniste.

Timp de 40 de ani, până în anul 2004, Rotterdam a stat în fruntea listei celor mai aglomerate şi mai mari porturi ale lumii, luând în consideraţie cantitatea de mărfuri tranzitată. A fost însă surclasat de Shanghai, Singapore şi Hong Kong. Acum deţine întâietatea în Europa, fiind urmat îndeaproape de Anvers şi Hamburg. Începând cu Evul Mediu, au fost necesare veacuri întregi pentru ca satul de pescari de lângă DAM, adică baraj-ul ridicat pe râul Rotte, în traducere “apa murdară”, să se preschimbe într-un megalopolis- Rotterdamul de astăzi.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

Luni, 29 aprilie, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...