loader
Foto

Galerie foto

„Arheologia crimelor comunismului”, dezvăluită în noi episoade la TVR 1

Seria „Arheologia crimei” continuă la TVR 1 cu cinci episoade în premieră. Joi, de la ora 23.00.

 

Un nou sezon „Arheologia crimei”, în care echipa TVR a însoţit arheolgii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului pe şantierele de căutare de dovezi ale represiunii comuniste, a început în 12 septembrie la TVR 1. Cele cinci episoade ale documentarului pot fi vizionate joia, de la ora 23.00.

Şi în noile episoade, pornind de la cercetările efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, echipa TVR rememorează evenimente ce au marcat, în perioada 1945 – 1989, destinul României în general şi al multora dintre cetăţenii ei în particular. Astfel, cercetarea arheologică, şantierul propriu–zis este punctul de plecare în relatarea unor fapte, evenimente, destine.

(w882)

Iată, pe scurt, ce vom vedea în cele cinci noi episoade ale seriei:

 

12 septembrie - Episodul 10: Atâtea semne de întrebare

Campania arheologică din 2018 începe la Arad. Cercetătorii IICCMER încearcă să descopere osemintele a zece foşti deţinuţi politici, executaţi şi posibil înhumaţi în cimitirul central al oraşului. Săpăturile vor fi efectuate pe baza datelor obţinute cu ajutorul unor tehnologii de ultimă oră, care au permis scanarea terenului.

Redactor: Mariana Ioniţă

Realizator: Roxana Chiriţă

Producător: Alexandru Munteanu

 

19 septembrie  – Episodul 11: Să mori în Rai

În 5 octombrie 1949, securitatea a executat doi partizani şi gazda lor din comuna Sântejude, judeţul Cluj. Echipa de arheologi condusă de Gheorghe Petrov a organizat în 2009 şi 2010 două campanii de săpături pentru găsirea victimelor securităţii. „Cu martori şi probe, la Arheologia crimei, reconstituim o crimă care a cutremurat întreaga comunitate”, precizează producătorul seriei Alexandru Munteanu.

Redactor: Mariana Ioniţă

Realizator: Roxana Chiriţă

Producător: Alexandru Munteanu

 

26 septembrie – Episodul 12: Moartea unui episcop

La începutul anului 1949, episcopia Huşilor a fost desfiinţată. Foarte activ şi vocal, episcopul Grigore Leu trebuia să rămână în mănăstirea ce a funcţionat în fosta episcopie. Obţine o audienţă la Petru Groza însă, iar pe drumul spre casă episcopul se îmbolnăveşte brusc şi moare în câteva zile. După 70 de ani, circumstanţele morţii sale sunt cercetate de experţi.

Redactor: Mariana Ioniţă

Realizator şi producător: Alexandru Munteanu

(w882)

3 octombrie – Episodul 13: O închisoare – spital...

În spitalul penitenciar de la Târgu Ocna, în anii dictaturii comuniste, au murit peste 70 de deţinuţi condamnaţi politic. Au fost îngropaţi în cimitirul parohiei Poieni, din vecinătatea locului de detenţie, unde IICCMER a organizat de-a lungul anilor mai multe şantiere arheologice, pentru găsirea şi identificarea lor. De data aceasta, scriitoarea Monica Pillat speră ca arheologii să găsească şi osemintele bunicului său.

Redactor: Mariana Ioniţă

Realizator: Roxana Chiriţă

Producător: Alexandru Munteanu

 

3 octombrie – Episodul 14 - Năluca

Moroşanul Gheorghe Paşca a rezistat în Munţii Ţibleş şi Rodnei opt ani. A scăpat din numeroase încercuiri. S-a luptat cu securitatea. A stat ascuns. A fost prins o singură dată, şi atunci a pierit. Căutările arheologilor au fost şi ele minuţioase şi îndelungate. Se va lăsa oare găsit Paşca?

Redactor: Mariana Ioniţă

Realizator şi producător: Alexandru Munteanu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...