loader
Foto

Galerie foto

Dosar România: „Apusul Apusenilor" sau de ce mor satele României?

La Dosar România de la TVR 1, Codruţa Angelescu ne spune o poveste despre românii abandonaţi în munţii României , dar şi despre eforturile depuse de doi tineri care încearcă să reanime două aşezări de munte. Luni, 22 octombrie, de la ora 22.30, la TVR 1.

 

Satele din Apuseni mor unul după altul. Cătune şi comunităţi de sute de oameni se sting înghiţite de lăstăriş şi buruieni. Aşezări din care a rămas doar numele, dar niciun suflet în casele distruse, alcătuiesc un fel de hartă a nepăsării faţă de neam. Tinerii coboară spre şes în căutarea unor şcoli pentru copii, pentru că cele din sat se închid. De cele mai multe ori iau calea străinătăţii, lasă în urmă case pustii, tradiţii abandonate, terenuri pe care nu le mai cultivă nimeni. Procentele de depopulare sunt deja cuprinse între 30 și 50% în localitățile locuite de moţi şi deja sunt peste zece localităţi din care au plecat toţi oamenii. De ce au plecat? De ce ar mai fi rămas?

(w882)

(w882)

Despre românii abandonaţi în munţii României este vorba în reportajul Codruţei Angelescu – Apusul Apusenilor. Dar şi despre poveştile, aproape incredibile în acest context, ale lui Ionuţ Onea şi Gabi Suliman, doi tineri care încearcă să reanime două aşezări de munte în moduri total diferite şi surprinzătoare. Vedem mai multe la Dosar România de la TVR 1, luni, 22 octombrie, ora 22.30.

(w882)

Emisiunea de reportaje, documentare şi anchete, care pune telespectatorul faţă în faţă cu istoria cotidiană, a revenit cu ediţii în premieră la TVR 1 din 1 octombrie. La Dosar România, reporteri şi realizatori premiaţi relatează întâmplări în care ne regăsim cu toţii, filmează poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice, analizează implicaţii şi consecinţe ale ştirilor de moment.

Despre Dosar România:

În fiecare luni, la ora 22.30, Alina Amza, Cristina Ţilică, Alina Grigore, Ioana Mureşan, Codruţa Angelescu, Răzvan Butaru, Cătălin Apostol, Cornel Mihalache şi Gabriel Geamănu realizează Dosar România, emisiunea care dezvăluie oameni obişnuiţi cu frânturile lor de viaţă, dar şi personaje care influenţează destine sau se află în situaţii-limită. Reportajele noului sezon Dosar România sunt la TVR 1 în fiecare luni, începând cu 1 octombrie 2018.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

Luni, 29 aprilie, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, la TVR Internațional.

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...