loader
Foto

Popas în orașul aproapelui îndepărtat în debutul noului sezon Cap Compas

Cap Compas revine din 22 septembrie şi ajunge în oraşul NOVI SAD , acasă la oamenii care au ştiut să făurească şi să îşi păstreze tradiţia. Emisiunea este difuzată sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 2.

 

Descoperim în Stremski Karlovitori, oraş marcat de istorie, în care în 1699 s-a semnat Tratatul de pace dintre Sfântul Imperiu Roman și Imperiul Otoman, aflăm cum se prepara bermet... nu vermut, băutura care s-a băut pe Titanic şi la curtea împărătesei Maria Tereza. Diferenţa dintre bermet şi vermut este aceea că în cazul bermetului plantele aromatice sunt puse în vin pe când la vermut plantele aromatice sunt amestecate cu alcool. Aici se produce bermetul de 200 de ani. In Stremski Karlovitori,  Tratatul de la Karlovitz marchează începutul decăderii imperiului Otaman în Europa de Est şi impunerea monarhiei habsburgilor ca putere dominantă în centrul Europei.

(w882)

Localitatea a fost un important centru ecleziastic al sârbilor ortodocși, aici avându-și sediul începând cu 1713 întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Imperiul Habsburgic.

(w882)

Oraşul Novi Sad este asemenea unui mozaic multicolor, ca în caleidoscoapele copilăriei. Trecut, prezent, viitor, istorie şi modernitate, vechi şi nou. Apoi nu rămâne decât să descoperi ce se află în jurul tău.

(w882)

Este provocarea oricărui turist şi cu atât mai mult a jurnalistului dornic de a culege informaţia esenţială, aceea de care are nevoie pentru a  compune imaginea de ansamblu. De a recompune trecutul pentru a înţelege prezentul şi a intui viitorul.

(w882)

Locul acesta explică o parte a istoriei poporului sârb. O istorie bogată şi însângerată. Ruinele negre se înalţă acum liniştite în văzduh. Ele au fost martorele unor evenimente importante, când poporul sârb şi-a amintit de propria lui fiinţa şi a dat ultima luptă pentru apărarea valorii.

Ospitalitatea sărbească e cunoscută. Am avut şi noi prilejul să o experimentăm cu ocazie vizitei la clubul de ţară Zdravkovac, încojurat de peisajul pitoresc al muntelui Rudnik. Faimosul spa de aer este o oază de linişte în care structura modernă a clubului se armonizează perfect materialele naturale şi linile designului rustic. Simplitate, pragmatism şi eleganţă.

(w882)

La Petrovaradin pământul întâlneşte Dunărea iar… apele parcă se reazemă de uscat. Cetatea se lasă greu descifrată. Spaţiul cosmopolit face la fiecare pas dezvăluiri care devin peceţi înşirate în minte şi în suflet. Te gândeşti că piatra de temelie a fortăreţei a fost pusă la sfârşitul secolului 17 şi încerci să îţi imaginezi câte drame şi câte bucurii au văzut zidurile acestea de-a lungul vremurilor. Fortăreaţa a fost construită de austrieci pentru a se apăra de atacurile turcilor din vremea aceea.

Producător Elena Dinu

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Traficul de persoane, în discuție la ”Avocatul dumneavoastră”

Luni, 18 martie, de la ora 21:00, Angela Avram v-a dat întâlnire cu ”Avocatul dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR2!

Muzicieni îndrăgiţi, şlagăre de neuitat, efecte speciale, momente unice, emoţii, umor şi bucurie. Toate, în cel mai recent spectacol grandios ...

Alex Ștefănescu, la „Istoria literaturii române contemporane”: Lecția cea mai importantă pe care ne-o oferă H.R. Patapievici este că nici o idee nu trebuie preluată fără a o regândi pe cont propriu

Între 18 și 24 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot afla mai multe despre operele semnate de ...