loader
Foto

Anton Durcovici, un alt martir al credinţei

Un nou episod al seriei „Memorialul durerii”, realizată de Lucia Hossu Longin, este dedicat episcopului martir Anton Durcovici . Episodul a fost difuzat pe 20 mai, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Anton Durcovici a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Iaşi în anii 1948–1949. Perioada a fost una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici şi-a făcut pe deplin datoria. Sâmbătă, 20 mai, telespectatorii TVR 1 urmăresc un nou episod al seriei semnate de realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin, consacrat clericului romano-catolic, unul dintre martirii închisorii de la Sighet. Memorialul durerii se difuzează de la ora 16.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Cazul Durcovici rămâne unul dintre cele mai dramatice din istoria Bisericii din România. În perioada în care s-a aflat la conducerea Diecezei de Iaşi, el a iniţiat acţiuni menite să asigure continuitatea Bisericii, acţiuni bazate pe îndemnul adresat credincioşilor de a păstra credinţa catolică şi legăturile de fidelitate cu Sfântul Scaun. Anton Durcovici a fost arestat în iunie 1949, pe motiv că devenise „o piedică în drumul spre socialism”.

(w882) Anton Durc

Aflat în captivitate, el şi-a susţinut cu mult curaj nevinovăţia, declarând: „De la început şi până în ziua arestării mele, am căutat să îndeplinesc îndatoririle mele religioase de episcop catolic şi am înlăturat din faptele şi cuvintele mele orice politică, având drept scop de a călăuzi clerul şi credincioşii catolici pe drumul mântuirii sufletelor, îndemnându-i în credinţa lor religioasă." A murit la Sighet, în 10 decembrie 1951, în urma tratamentelor la care a fost supus acolo. A fost beatificat în data de 17 mai 2014, la Iaşi.

(w882) Sighet

„O serie tulburătoare prin dramatismul ei, reunind destinele unor preoţi, călugări şi episcopi care au schimbat reverenda în zeghe şi au suportat neînfricaţi cele mai grele suplicii în numele fidelităţii lor. Suferinţa şi moartea au fost numite de ei pelerinaj pe calea fericirilor. Ei înşişi s-au purtat ca nişte oameni cereşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin noua serie Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

 

Foto: durcovici.ro

Realizator Lucia Hossu Longin

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...