loader
Foto

Galerie foto

Anotimpurile, plantele și sănătatea

O nouă serie de dialoguri pe teme medicale, cu specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", sunt programate, pentru săptămâna 3 - 6 iunie, la TVRi şi online pe TVR+, de la ora 18.30.

 

Luni, 3 iunie

NATURA, ALBINELE ȘI SĂNĂTATEA

Invitat: Dr. ŞTEFAN STÂNGACIU, medic specialist medicina familiei, competenţă apifitoterapie şi acupunctură, Preşedinte Societatea Română de Apiterapie, Președinte de Onoare al Societății Germane de Apiterapie, Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie

Atunci când au apărut toate formele de viață, de la virusuri și bacterii până la om, evoluțiile lor de dezvoltare s-au sincronizat și s-au influențat unele pe altele. Astfel, plantele reușesc să supraviețuiască și să dea naștere la noi generații, datorită insectelor și păsărilor care le polenizează. Albinele sunt principalele ființe care au avut și au un rol covârșitor în biologia plantelor, mai ales a celor pe care omul le utilizează în alimentație și medicină. Orice modificare la nivelul populațional al speciilor de albine are impact negativ asupra vieții pe pământ. Natura luptă să mențină echilibrul însă, omul, prin activitățile sale exagerate poate duce la distrugerea ecologică a ecosferei și implicit la pierderea sănătății noastre. Vom afla în această ediție care este rolul esențial al albinelor în natură și mai ales în viața omului și ce trebuie să facem pentru a le proteja.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Marți, 4 iunie

TRATAMENTUL INFECȚIILOR VIRALE ȘI CUTANATE

Invitat: Conf. Dr. GHEORGHE ENACHE, medic primar boli infecţioase, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş"

Deși omul trăiește în simbioză cu virusurile și bacterile de sute de mii de ani, tot de atâta timp a suferit din cauza infecțiilor provocate de aceste entități biologice vii. Afecțiunile virale pot apărea la nivelul tuturor organelor unde provoacă modificări structurale și funcționale, uneori extrem de severe. Principalele organe afectate sunt cele ale sistemului respirator, nervos, cardiac, digestiv, urogenital și cutanat. Infecțiile se instalează de obicei atunci când sistemul imunitar al organismului este foarte slăbit și nu mai poate face atacului viral. Perioadele cele mai propice sunt cele dintre anotimpuri, când apar diferențe majore de temperatură și când organismul variază alimentația și nu își procură necesarul optim de vitamine, minerale și antioxidanți. Primul organ afectat de infecții este pielea, fiind și cel cu suprafața de expunere cea mai mare, urmat imediat de aparatul respirator.

SĂNĂTATEA OCHILOR

Invitat: Dr. ANDREI FILIP, medic primar oftalmologie, doctor în știinte medicale

Prima investigație oftalmologică este recomandat să aibă loc din primii ani de viață. Adesea, bolile oculare sunt diagnosticate tardiv, iar tratamentele devin ineficiente. O boală a ochilor, apărută în copilărie, nediagnosticată și netratată, poate duce la adult la incapacitatea de a vedea corect și bine sau chiar la orbire. De aceea, se recomandă controlul constant la medicul oftalmolog, obicei care tratează, dar mai ales previne. În această ediție vor fi analizate tratamente pentru afecțiunile oculare: de la infecții până la strabism, glaucom, cataractă sau estetică oculară.

Moderator: Ana Maria Ghiur

(w882)

 

Miercuri, 5 iunie

ANOTIMPURILE, PLANTELE ȘI SĂNĂTATEA

Invitat: Dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, are competență în apifitoterapie și este director al Centrului de Terapie Naturală din Breaza.

Orice corp, însuflețit sau neînsuflețit, există datorită unei stări de echilibru, atât intern, la nivel molecular cât și cu extern. Atunci când intervine cea mai mică modificare în cele două medii, structura corpului se destabilizează și suferă modificări. În cazul omului, acest echilibru, numit homeostazie, depinde la fel de mult de mediul intern și extern și se realizează printr-un proces de adaptare structurală și funcțională la fiecare moment și condiție de existență. De-a lungul timpului, în cadrul naturii, omul a creat o anume dependență de plante și animale, pe baza cărora supraviețuiește și își menține starea de sănătate. Orice variație a mediului, cum sunt anotimpurile sau schimbările de temperatură, duce la modificări evidente în echilibrul normal al omului. Reechilibrarea, prevenirea îmbolnăvirilor și menținerea unei stări de sănătate optimă se fac cu ajutorul plantelor și a principiilor active vindecătoare de care dispun.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

JOI, 6 IUNIE

FRICILE CARE NE ÎMBOLNĂVESC


Invitat: Părintele LUCA BÎLTEANU, Mânăstirea Crasna, jud. Prahova

Creierul uman dispune de un sistem complex, format din multiple arii cerebrale, menit să realizeze cele mai complicate procese mentale și nervoase, să controleze toate acțiunile noastre voluntare, biologice, comportamentale și psihologice. La nivelul acestor structuri nervoase își desfășoară activitatea sistemul afectiv – emoțional, cel care sincronizează gândurile, emoțiile, senzațiile și sentimentele cu celelalte procese metabolice ale organismului. De aceea, fiecare gând pe care îl avem are un impact asupra sănătății noastre. Cele negative vor conduce întotdeauna către boală și atunci trebuie să vedem unde am greșit. Cele pozitive, precum iertarea, iubirea, bunătatea, înțelegerea, ne vor vindeca și ne vor menține sănătatea. Isus ne-a arătat ce este iubirea și iertarea, ne-a demonstrat că cele două sentimente te ridică atunci când cazi. Invitatul emisiunii va vorbi despre anxietate, depresie, atac de panică, ipohondrie - teama de a suferi de o boală gravă, despre frica de moarte, de înălțime, de zbor, de întuneric, frica de examene, teama în fața deciziilor greu de luat, frica de orice. Frica alungă pacea. TVRi vă invită să urmăriți o ediție în care aflați ce instrumente avem la îndemână pentru echilibrare. Încrederea în Dumnezeu, curajul, credința toate ne ajută să biruim temerile. Astfel, conduita omului este o trăire care se impune cultivată permanent, în interiorul fiecăruia dintre noi.

Moderator: Ana Maria Ghiur

*****

Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...