loader
Foto

Galerie foto

„Amintiri din infern”: Auschwitz 76 | VIDEO

TVR Internațional a difuzat un nou episod din seria „Amintiri din infern”, sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 19.00. Episodul a fost dedicat împlinirii a 76 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz- Birkenau de către armata sovietică, în 27 ianuarie 1945.

 

Au trecut 76 de ani de când ororile din lagărul morții au fost făcute cunoscute lumii întregi. Mulți dintre evreii din Transilvania de Nord și-au lăsat acolo familii întregi și jumătăți de suflete.

(w882) poarta

Au trăit cu această jumătate 76 de ani, povestind mai devreme sau mai târziu, familiei și celor care doreau să știe adevărul, calvarul prin care au trecut.

(w882) yad vashem

Echipa TVR Internațional a stat de vorbă, în Israel, cu doi dintre supraviețuitorii lagărelor naziste, amândoi având peste 100 de ani.

Tereza Mozes și Ladislau Roth, doi oameni cu povești de viață fabuloase, care au avut puterea şi au găsit în ei determinarea de a lua viața de la capăt acum 76 de ani, după ce s-au întors din lagărele morții.

foto: Tereza Mozes

(w882) tereza moz

(w882) decalog

foto: Ladislau Roth

(w882) ladislau r

Și-au format familii noi. Au copii, nepoți și strănepoți. Au făcut ca numele lor să fie cunoscute în toată lumea, demonstrând că viața poate fi reluată de la zero, chiar dacă te întorci din infernul...construit de alți oameni...

Au compus muzică, au descoperit frumusețea și unicitatea cântecelor și obiectelor tradiționale românești. Vorbesc românește, deși limba lor maternă a fost alta. Sunt mai vii decât mulți dintre noi. Am crede, uneori, că au uitat, că au iertat, că peste durere s-a țesut petec de liniște și amintirile dureroase s-au estompat. Dar nu este așa. Fiecare cuvânt rostit despre ce a fost îi întoarce acolo, în trecut, iar trăirea realității de atunci taie în carne vie chiar și acum după 76 de ani.

Ei sunt luptători. Uneori tăcuți și discreți în ceea ce privește trecutul lor dureros. Pentru noi toți, ei sunt adevărate lecții de viață!” (mărturiseşte Aura Dobre, realizatoarea seriei)

Au fost folosite imagini din arhiva emisiunii „Amintiri din infern” realizate în perioada 2015 - 2020 de Dan Gheorghe, Claudiu Petringenaru, Rudolf Szilagyi.

Lectură text: Constantin Lupescu

Ilustrația muzicală: Cătălin Grigore

Montajul: Nicoleta Georgescu

Realizator: Aura Dobre

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.