loader
Foto

Almodovar la TVR 1: „Îmbrăţişări frânte”, un film despre lumea filmului

TVR 1 prezintă miercuri, 4 martie, de la ora 23:50, un film al regizorului Pedro Almodóvar, „Îmbrăţişări frânte”, unde protagonistă este actriţa considerată muză a acestui realizator, Penélope Cruz.

 

„Îmbrăţişări frânte” - ce poate fi conderat şi thriller, şi love story - dovedeşte relaţia specială dintre Pedro Almodóvar şi Penélope Cruz.

Intriga, destul de complexă, urmăreşte povestea de dragoste dintre Lena, o actriţă debutantă, interpretată de Penélope Cruz, şi regizorul Mateo, interpretat de Lluís Homar. Urmărim, aşadar, un film în film şi îl vedem pe regizor/ bărbatul îndrăgostit cum o îndrumă pe actriţă/ femeia iubită, aşa cum probabil şi Almodóvar a făcut de mii de ori cu Penélope Cruz. Fostul regizor Mateo Blanco continuă să scrie scenarii, sub pseudonimul Harry Caine, după un accident de maşină în urma căruia rămâne fără vedere. Moartea producătorului unuia dintre filmele sale readuce în atenţie un scandal provocat de rivalitatea celor doi, care cândva iubiseră aceeaşi femeie.

Pedro Almodóvar are o carieră cinematografică de peste 40 de ani, timp în care a fost şi scenarist al filmelor regizate de el.

Anul 1997 marchează întâlnirea dintre Penélope Cruz şi regizorul Pedro Almodóvar. „Carne trémula” este prima lor colaborare pe marele ecran. „Los abrazos rotos”, „Îmbrăţişări frânte” , filmul de pe TVR 1 de miercuri seara, este al patrulea film al lor, după „Carne trémula”, „Todo sobre mi madre” şi „Volver”.

„Todo sobre mi madre” îi aduce lui Almodóvar peste 50 de premii, între care Oscarul şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Cannes.

Publicaţia „The Guardian” nota, în august 2009, în preajma premierei „Îmbrăţişărilor frânte”, că Almodóvar a transformat-o pe Cruz într-o zeiţă a ecranului. Iar ea, într-un interviu din aceeaşi publicaţie, spunea că el „i-a schimbat felul în care ea vede lumea”.

Penélope Cruz recunoaşte că la vârsta de 14 ani, când a văzut la cinematograf  „Tie Me Up, Tie Me Down” (Átame!), film regizat de Almodóvar, a simţit că vrea să devină actriţă, chiar dacă i se părea că va fi „precum mersul pe Lună, ceva aproape imposibil, pentru cineva care venea din mediul din care provenea ea, unde nimeni nu avusese de-a face cu arta”.

Pedro Almodóvar consideră că actriţa care i-a devenit muză declarată este cea pe care el „a salvat-o de Hollywood".

FILM.TVR.RO

Logo

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce ...