loader
Foto

Galerie foto

Alfred Hitchcock, regizorul săptămânii la Telecinemateca

În această miercuri, de la ora 19:40, TVR 2 difuzează Vertigo, unul dintre cele mai bune filme realizate de „maestrul suspansului”. Telecinemateca începe cu un argument din partea cineastului Radu F. Alexandru.

 

Considerat de mulți critici drept cel mai bun film al lui Alfred Hitchcock, Vertigo explorează traseul psihologic al obsesiei, modul cum aceasta pune stăpânire pe mintea umană. Filmul, lansat în 1958, se bazează pe romanul D'entre les morts de Boileau-Narcejac.

În plină misiune, detectivul John „Scottie” Ferguson își descoperă o frică ce îl paralizează, acrofobia, provocând involuntar moartea unui alt polițist. Mai târziu e angajat de un vechi prieten să îi urmărească soția, pe frumoasa Judy, pe care o bănuiește că ar fi posedată de spiritul unei femei sinucigaşe.

Scottie acceptă cazul și realizează că Judy ar putea fi în pericolul de a se sinucide și ea. Tot mai atras de misterul cazului şi de femeia pe care trebuie s-o protejeze, detectivul e prins într-un vârtej ameţitor, fără scăpare.

Filmat în San Francisco şi în studiourile Paramount din Hollywood, Vertigo foloseşte pentru prima oară dolly zoom, un efect care distorsionează perspectiva (tehnică ce presupune să faci zoom-in sau zoom-out în timp ce camera se îndepărtează sau se apropie, astfel că Senzaţia celui care se uită la respectiva secvenţă este ori că fundalul creşte dintr-o dată şi pare că inundă prim-planul, ori prim-planul creşte şi domină fundalul).

Dacă iniţial filmul a primit reacţii mixte din partea criticilor („o intrigă prea lungă”, spunea Los Angeles Times), acum Vertigo este văzut ca un film definitoriu pentru cariera lui Hitchcock. În 2007, American Film Institute l-a inclus în topul celor mai bune filme americane din toate timpurile (poziţia 9), iar în 2012, British Film Institute l-a desemnat cel mai bun film în clasamentul Sight&Sound (un clasament care se face o dată la zece ani).

James Stewart, actorul care-l interpretează pe Scottie, este cunoscut pentru rolurile pe care le-a avut în filme ca Mr. Smith Goes to Washington, The Philadelphia Story, It's a Wonderful Life, Rear Window sau  Anatomy of a Murder. De-a lungul carierei, el a primit cinci nominalizări la Oscar, din care a câştigat unul (Cel mai Bun Actor în „The Philadeplhia Story”) şi a fost numit al treilea cel mai mare actor de American Film Institute.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...