loader
Foto

Alexandru Tomescu și Josu de Solaun, invitați la MUSIC (R)EVOLUTION

Invitații ediției de sâmbătă, 12 decembrie, la TVR 3 și online pe TVR+, de la ora 21:00, sunt doi muzicieni care au reușit să facă din George Enescu un nume rostit cu admirație de publicul din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.  

 

Pasiunea comună pentru genialul compozitor i-a adus împreună pe cele mai importante scene din România și din străinătate.

ALEXANDRU TOMESCU vine dintr-o familie de titrați muzicieni. Primii șapte ani de viață i-au fost călăuziți nu doar uman, ci și muzical, de mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică George Enescu din București.

De la vârsta de șase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale.

(w882) music revo

Formația lui muzicală e desăvârșită, între 1995 și 1999, la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Herman Krebbers. Dintre numeroasele concursuri naționale și internaționale câștigate trebuie menționate Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long-Jacques Thibaud (Paris, 1999) și Concursul George Enescu (1999). A fost distins cu ordinul Stella d’Italia în grad de cavaler de către Președintele Italiei.

JOSU DE SOLAUN
este singurul pianist spaniol care a câştigat atât Concursul Internațional George Enescu, cât şi Concursul Internaţional de Pian José Iturbi - ediţia a XV-a, desfăşurat în Praga.

A fost decorat de Președinția României, în anul 2019, în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută în promovarea artei muzicale româneşti în străinătate, pentru dezvoltarea relaţiilor culturale dintre România şi Regatul Spaniei. Artistul a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, categoria B - Muzică.

Pianistul Josu de Solaun are o bogată activitate concertistică în România, după ce a câștigat în anul 2014 Concursul Internațional George Enescu.

(w882) music revo

Totdată, Josu de Solaun a fost invitat în remarcabile serii de concerte din întreaga lume, având apariţii notabile la Veneţia (Teatro La Fenice), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinsky), Washington, DC (Centrul Kennedy), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Centrul Southbank), Paris (Salle Cortot), Leipzig (Schumann Haus), Taipei (Novel Hall), Mexico City (Sala Silvestre Revueltas), Praga (Palatul Nostitz), Roma (Academia de España), Menton (Festival International de Musique) şi în toate oraşele mari din Spania. A înregistrat pentru NAXOS Grand Piano lucrările complete pentru pian ale lui George Enescu şi Les Noces de Stravinsky.

La Music (R)evolution au venit pentru că împărtășesc o altă pasiune comună: teritoriul atât de vast al muzicii pop, rock și jazz. Efervescenți și inediți, originali și inventivi, duo-ul savuros a povestit cu professionalism și lejeritate despre marea muzică, oferind informații revelatoare despre Perry Como și Frederic Chopin, Ton Bennett și Alexandr Borodin, Phil Collins și Muzio Clementi.

***

“Music (R)evolution” a fost gândită în plan educativ, targetul acestui proiect fiind îndeosebi generația tânără, ce nu rezonează întotdeauna cu muzică clasică, scopul acestei emisiuni fiind acela de a-i atrage către acest teritoriu considerat elitist și greu de asimilat.

Fiecare ediție a emisiunii “Music (R)evolution” va propune prezentarea unor fragmente muzicale arhicunoscute din muzică modernă, urmând că acestea să aibă expus în oglindă corespondentul de inspirație din muzică clasică. Asocierea dintre cele două exemple muzicale va fi extrem de elocventă și explicită, astfel încât telespectatorul să descopere facil conexiunea dintre cele două compoziții.

Pentru a susține și menține interesul telespectatorului pentru acest tip de emisiune, toate fragmentele muzicale (din muzică modernă și muzică clasică) vor fi exemplificate întâi în fața unor VIP-uri din peisajul muzical și artistic românesc.

Muzicianul Zoli Toth, violonistul Alexandru Tomescu, compozitorul Dan Dediu, dirijorul Tiberiu Soare, pianistul Josu de Solaun (câștigător al Concursului Internațional George Enescu), jurnalistă Liana Stanciu, actrița Monica Davidescu, The Mono Jacks, Dan Iliescu (liderul formației Timpuri Noi), Daniel Rocca (liderul trupei FiRMA) actrița Medeea Marinescu, dar și personalități ale Televiziunii Române precum Cătălin Ștefănescu și Virgil Ianțu, sunt cei care au acceptat să devină personajele principale ale emisiunii, revelând conexiunile inedite dintre muzică pop/rock/blues/jazz și muzică clasică.

Găsiți pe TVR+ toate edițiile emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...