loader
Foto

Alexandru Stan - meșterul lemnului | VIDEO

Îi place să dea viață lemnului și să continue tradiția locului. A învățat pas cu pas tot ceea ce ştie astăzi și iar plăcea ca această tradiție să fie dusă mai departe de o nouă generație.

 

De mai bine de două decenii meşterul popular, Alexandru Stan, confecţionează tot felul de articole din lemn. În mâinile lui lemnul prinde viaţă. A rămas singurul meșter popular din județul Olt, în prelucrarea lemnului. În urmă cu aproape 30 de ani Alexandru Stan, din localitatea olteană Corbu, a descoperit pasiunea pentru prelucrarea lemnului.

Spune că a deprins acest meşteşug de la cunoscutul și regretatul meșter popular Gheorghe Tănase, fostul socru, unul dintre reperele artei tradiționale din zonă și a învățat să dea viață lemnului, fără a se îndepărta de la stilul tradițional. Alexandru Stan este genul de meșter pentru care prelucrarea lemnului este o artă.

Uneltele îi aduc zi de zi satisfacţia de a învinge lemnul, transformându-l în obiecte unicat. Îi place să le transmită elevilor săi tot ceea ce a adunat în acești ani. Mâinile pricepute ale meșterului realizează în special obiecte de uz casnic și de decor, dar și troițe. Din fiecare bucăţică de lemn, oricât de mică ar fi, reuşeşti să faci ceva bun, doar dacă vrei acest lucru şi munceşti mult, mai spune Alexandru Stan. Lucrările realizate de el sunt cunoscute atât în țară, dar și peste hotare, pentru că meșterul popular a participat la multe târguri.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...