loader
Foto

Alex Ştefănescu: „Pentru mine, literatura este lucrul cel mai important”

Dimineaţa sâmbetei de 6 februarie ne-a aducs o nouă ediţie a „Mic Dejunului cu un campion”. De la ora 9:30, Daniela Zeca Buzura ne aşteaptă la un dialog cu autorul şi criticul literar Alex Ştefănescu. Pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă onlină pe TVR+.

„Sunt simpatic şi sunt critic literar
”, spune Alex Ştefănescu. „Dau verdicte. Dar de aceste verdicte depind succesul  unui scriitor şi succesul unui edituri”.

Invitat la Mic Dejunul acestei dimineţi nehotărâte – nici toamnă târzie, nici năpraznic de geroasă, nici parfumată de adierea uşoară a zefirului - este un moldovean bonom, cu o expresie hâtră şi vorbă molcomă. Un sac de istorisiri, rod al unei vieţi nelipsite de întâmplări nu întotdeauna fericite, dar de care a ştiut să se bucure sincer. Regrete or fi destule însă, este cert că Alex Ştefănescu nu a trecut neobservat prin viaţă. A fost coleg cu generaţia care a dat unele dintre cele mai mari nume ale literaturii şi criticii literare româneşti contemporane.

Cu siguranţă, visurile sale au fost frânte în momentul în care, student fiind în anul al II-lea la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, în 1967, la o întâlnire în grup, i-a venit ideea de a împărtăşi o satiră licenţioasă, scrisă după modelul poeziei „Împărat şi proletar” a lui Mihai Eminescu. „Ţăran şi secretar” înfiera colectivizarea forţată a agriculturii şi statutul ţărănimii române.

Zdrobiţi în mână ceapa, puneţi niţică sare
Şi înghiţiţi-o grabnic, hai, nu mai aşteptaţi
Căci vine brigadierul cu ciudă şi turbare,
În contra noastră vine, în contra celor care
Vrem multă mămăligă şi s-o mâncăm ca fraţi!

S-a râs copios. Fila a fost aruncată la coş de unde, cineva binevoitor a recuperat-o şi îndosariat-o. A urmat exmatricularea. A fost salvat în ultimul moment de Zoe Dumitrescu-Buşulenga, dar viaţa de student nu a mai fost niciodată ceea ce fusese până atunci. Studentul eminent devine un proscris, subcotat permanent şi umilit. La absolvire a fost repartizat în nordul Moldovei, într-un sat uitat de lume, dar nu şi de Dumenezeu. Oricum, idealul său de a rămâne în facultate ca asistent a fost năruit. Nici susţinerea doctoratului n-a mai fost posibilă. Dar, a scris cu pasiune.

„Pentru mine, literatura este lucrul cel mai important şi dacă nu lucram la o revistă culturală, ar fi fost ca şi cum m-aş fi sinucis”, avea să recunoască peste ani.

Cu susţinerea profesorului său, criticul literar Nicolae Manolescu îşi editează cartea de debut şi intră în presa literară. „Nicolae Manolescu m-a ajutat în carieră. M-a recomandat la revistele literare şi la Editura Cartea Românească pentru publicarea primei mele cărţi” – mărturiseşte Alex Ştefănescu.

Din 1971 până la sfârşitul anilor ’80 lucrează ca redactor la mai multe publicaţii: „Tomis”, „România Liberă”, „Magazin”, SLAST, ca redactor şef la Revista „Luceafărul”, poziţie pe care o ocupă ulterior, între 1995 – 2010 şi la „România Literară”. Alex Ştefănescu este autorul a peste 5.000 de articole de critică literară publicate în presă.

Urmăreşte piaţa de carte şi evoluţia confraţilor săi de generaţie şi pe cei mai tineri. Cu un condei ascuţit şi mereu prezent în actualitate, Alex Ştefănescu a strâns un material impresionant care s-a materializat în 2005 prin apariţia unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă, „Istoria Literaturii Române Contemporane”, din anii 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Valoarea acestui demers, rodul a peste 10 ani de studiu, a fost legitimată de recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.

„Poate fi considerată de mulţi o carte a vieţii dar, Alex Ştefănescu nu s-a oprit aici. El este prezent cu emisiuni proprii la Televiziunea Publică sau în calitate de invitat în emisiunile altor posturi. Promovarea literaturii şi scriitorilor români este pentru el un act de normalitate necesară. Nu se izolează, nu se demoralizează ci, dimpotrivă. Caută cele mai potrivite mijloace pentru a provoca: la o discuţie amicală fără pretenţii intelectualiste, la lectură, la frumuseţe interioară, la dragoste împărtăşită, la... Eminescu, poem cu poem”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Fondator de editură, membru în consiliul de administraţie al TVR, invitat permanent la diferite posturi de radio şi televiziune, câştigător al premiilor APTR pentru talk-show („Un metru cub de cultură”, Realitatea TV, 2004) şi pentru emisiune culturală („Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ștefănescu”, TVR Cultural, 2008) ca şi continuarea acestora cu alte două formate de succes, „Tichia de mărgăritar” şi „Iluminatul public”, tot la Televiziunea Română, i-au asigurat lui Alex Ştefănescu o expunere publică relevantă.

Putem spune că Alex Ştefănescu este un om ocupat şi activ în viaţa publică. Poate că uneori oboseşte sau este dezamăgit, ca noi toţi, dealtfel. Dar, istoria vieţii sale i-a dovedit că hopurile pot fi depăşite fără amărăciunea aducerii aminte „ce ar fi fost dacă...?”. Scrie. Şi asta este important. „Este invitat, apreciat, discutat, bârfit, uneori discreditat, deseori apreciat. Adică, o viaţă care se rostogoleşte fără a se poticni la vreun colţ. Iar prezenţa sa în platou a fost o bucurie reciproc împărtăşită care ne-a dovedit că prietenii sunt acolo, ori de câte ori ţi-e dor de ei”, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 6 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 9 februarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 13 februarie, ora 9:00)

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...