loader
Foto

Aici e Radio Europa Liberă. La microfon: Victor Eskenasy

Miercuri, 21 august, de la ora 21.00, Mihaela Crăciun vă propune să revedeți, în cadrul emisiunii "Lumea și noi", episodul ”Aici e Radio Europa Liberă. La microfon: Victor Eskenasy”.

 

„Cu Sergiu Celibidache după interviul din martie 1995”

Victor Eskenasy, arheolog medievist și cercetător științific la Centrul de istorie și teorie militară până în 1981, specializându-se ulterior în istoria evreilor din România, a emigrat în 1983 în Elveția. Aici a profesat ca asistent de cercetare la Universitatea din Lausanne, colaborator extern la postul de radio Vocea Americii și redactor la BBC (1984-1985) și a publicat, între altele, Catalogul cărților tipărite din Biblioteca familiei regale italiene (Fundația Humbert II și Marie-José de Savoie, Milano, 1989), Izvoare şi mărturii referitoare la evreii din România” (ed. a II-a, București, 1990),Bibliografia evreilor din România” (în colab. cu Jean Ancel, Jerusalem, 1991) și volumul ”Moses GasterMemorii. Corespondență” (București, 1998).

(w882)

Victor Eskenasy cu Traian Bratu, la Munchen

La Radio Europa Liberă, începînd din 1988, a fost redactor și moderator, alături de Raluca Petrulian, la programul Actualitatea internațională și a realizat emisiuni culturale, în cadrul cărora s-au distins o serie de interviuri cu mari personalități muzicale (Sergiu Celibidache, Yehudi Menuhin etc.), unele republicate ulterior la casele de discuri Tahra (Paris), Edition Modern (București) si RFE (Praga).

Preocupările sale în domeniul istoriei muzicii, subiect a zeci de emisiuni, s-au materializat ulterior în două volume dedicate dirijorului german Hermann Scherchen și relațiilor sale cu muzicienii români (între care George Enescu și Clara Haskil) și într-o serie de peste 600 de articole în rubrica sa muzicală „Scrisoare pentru melomani”, în săptămânalul ieșean Suplimentul de cultură.

După mutarea Europei Libere la Praga, în 1995, a continuat să lucreze în cadrul Serviciului românesc până la desființarea sa în 2005, iar ulterior ca freelancer și editor al paginii web a Serviciului moldovenesc. Este și în prezent autor al unei rubrici săptămânale, Cultură și politică, și contribuie îndeosebi la programele culturale ale postului cu interviuri cu diverse personalități ale vieții muzicale românești și internaționale, cu recenzii și semnalări de carte, și o serie de comentarii cultural-politice.

(w882)

Victor Eskenasy cu Norman Manea la Praga

În ”Covorul cu scorpioni”, Polirom, 2006 (”singurele memorii adevărate despre anii Europei Libere”, cum spune Victor Eskenasy), Gelu Ionescu, mai vârstnicul său coleg, scrie că venirea acestuia la Radio „a înmulțit numărul nu prea mare al celor cu reale preocupări intelectuale”. Victor Eskenasy subscrie astăzi integral la mărturia  acestor memorii și a faptului că „Rigorile profesionale ale radioului, responsabilitatea opiniilor la care mă obligam, făcându-le publice, precum și informația comentată de mari ziariști m-au ajutat să înțeleg mai bine legile democrației, ale toleranței și ale libertății – limitele, paradoxurile și constrângerilor lor – precum și importanța drepturilor și datoriilor civile fundamentale.”

***

Realizator: Mihaela Crăciun

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...