loader
Foto

Adevăruri și răspunsuri despre TVR

În această săptămână, subiectul dezbaterilor este televiziunea publică. Ce înseamnă o instituție de interes public, după ce reguli funcționează, de ce trebuie plătită taxa tv? Sunt câteva dintre întrebările la care invitații lui Liviu Mihaiu încearcă să răspundă.

 

În săptămâna 29 februarie-3 martie, la TVR 1, subiectul serii este televiziunea publică. Ce înseamnă o instituție de interes public, după ce reguli funcționează, de ce trebuie plătită taxa tv, unde se duc banii din taxa tv, este nevoie de o televiziune publică? Sunt câteva dintre întrebările la care invitații lui Liviu Mihaiu încearcă să răspundă.

În prima ediție a săptămânii, cea de luni, 29 februarie, Irina Radu, director general interimar al TVR, jurnalistul Petrișor Obae, realizatorul tv Dragoș Pătraru și Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului reprezentativ din TVR, au adus argumente pro sau contra existenței TVR, „uriașul blând cu care toți am crescut”, după cum a numit Liviu Mihaiu Televiziunea Română.

A fi sau a nu fi televiziune publică

„Televiziunea publică trebuie criticată de toată lumea, pentru că fiecare consideră că trebuie să-l reprezinte. Însă, nu se poate face televiziune pentru fiecare în parte, trebuie să găsim numitorul comun”, a spus în deschidere Irina Radu. „Ceea ce trebuie să califice existența TVR este calitatea, oamenii valoroși, genul de emisiuni care nu se produc la televiziunile comerciale”, a mai precizat Irina Radu.

Din punctul de vedere al jurnalistului Petrișor Obae, asemănarea dintre TVR și tv comerciale este că toate au „redacție, public, acționari. În cazul TVR, acționarii sunt plătitorii de taxă tv. TVR trebuie să mulțumească acționarii.”

Și, atunci, ce oferă TVR, ce vor „acționarii”? Conform căror criterii?

„Dacă ne uităm pe audiențe, vedem că acționarii/publicul vrea emisiuni tabloide, dar, ca televiziune publică trebuie să ne intereseze încotro se duce țara, cum ne creștem generația viitoare”, a răspuns Irina Radu.

Taxa tv, mărul discordiei

„Nu se pune problema că dacă TVR are programe proaste nu mai plătesc taxă tv”, a spus Dragoș Pătraru, în contextul în care Petrișor Obae a afirmat că nu poți cere taxă tv dacă nu oferi produse de calitate.

Însă, pentru un produs  trebuie să plătești un anumit preț. „O pereche de pantofi de 4 lei, atât face. Nu poți face lucruri uimitoare cu 4 lei. Decorul acestei emisiuni este de 10 ani”, a explicat Irina Radu.

Ea a mai explicat pentru telespectatori că TVR încasează taxa tv o singură dată, pe factura la energie electrică, nu și prin factura la societățile de cablu, de la care TVR nu primește niciun ban.

Valoarea taxei tv din România nu este mare, dimpotrivă cea mai mică din Europa. „În țări în care salariul mediu este mai mic față de cel din România, taxa tv este mai mare, cum sunt Serbia și Macedonia”, a precizat Dragoș Bocanaciu.

De asemenea, Irina Radu a explicat pentru telespectatori şi că în 2012/2013 TVR a trecut printr-un proces de reorganizare, a semnat un Memorandum cu Guvernul, conform căruia taxa tv trebuia indexată, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Credibilitate vs. taxă tv vs. audiență, un alt unghi din care a fost privită necesitatea existenței serviciului public de televiziune. Petrișor Obae a susținut că TVR și-a pierdut credibilitatea în fața publicului, care nu mai are reflexul de a se uita la TVR, același film face audiență mai mare pe un post comercial. „Un produs de calitate trebuie livrat timp îndelungat, patru ani, cu riscul ca în primii doi ani să nu facă audiență, dar oamenii vor ști unde să găsească produsul.”

La acuzația lui Petrișor Obae, că TVR nu a dă dovadă de transparență în privința cheltuielor și la provocarea la un exercițiu de sinceritate lansată în platou, Irina Radu și Dragoș Bocanaciu au răspuns prompt, spunându-şi veniturile în luna ianuarie.

O altă temă a serii, TVR şi mediul politic, Petrișor Obae a declarat că TVR a fost speculat politic, în timp ce Liviu Mihaiu a afirmat că nimeni nu a răspuns pentru dezastrul TVR, nici Parlamentul, nici membrii Consiliul de Administraţie numiți politic.

Telespectatorii au putut afla informații legate și de taxa către Consiliul Național al Cinematografiei, care în cazul TVR este de 15% din încasările din publicitate, față de 3% cât dau tv comerciale. Concret, Dragoș Bocanaciu a calculat că, dacă televiziunile private, de exemplu, încasează pentru 12 minute de publicitate pe oră, 1.000 de euro și plătesc la CNC 3%, adică, 36 euro, TVR încasează doar 800 de euro, pentru că are doar 8 minute de publicitate, și dă către CNC, 120 euro.

E nevoie de o nouă lege de funcționare a TVR? Da! Acest subiect urmează să fie amplu dezbătut în serile următoare.

În această seară, 1 martie, de la ora 21:00, Liviu Mihaiu va vorbi despre televiziunea publică cu Lucia Hossu Longin, Irina Păcurariu, Andreea Marin, Iuliana Tudor, Gabriel Gherghescu şi Marian Voicu.

 

*foto credit: Paul Marinică

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...