„Adevăruri despre trecut”, TVR 1: Centrele agro-industriale din regimul comunist

TVR.RO | Luni, 21 Octombrie 2019
Ceauşescu voia ca până în anul 2000, fiecare român sa stea într-o locuinţă de maximum 14 metri pătraţi. În episodul 4, aflăm despre dezvoltarea societăţii prin mutarea populaţiei de la sat la oraş. Miercuri, 23 octombrie, de la 23.00.

„Ne-am fărâmat casele!”

Unul dintre obiectivele pe care comunismul dogmatic le-a urmărit a fost dezvoltarea societăţii prin mutarea populaţiei de la sat în aşa-numitele „centre agro-industriale”. O lege din 1974 îi anunţa pe cei mai mulţi dintre ţăranii României că „sunt programați pentru demolarea construcţiei” pe care o deţin.

(w640)

Regimul dorea ca, din 13.000 de sate care existau pe atunci, să se ajungă la un număr de cel mult 7.500, populaţia să fie concentrată în anumite zone, iar suprafața de locuire să se înjumătăţească. Ceauşescu voia ca până în anul 2000, fiecare român să stea într-o locuinţă de maximum 14 metri pătraţi. Pentru a-i forţa pe ţărani să-şi părăsească satele, organele de partid le-au arat grădinile, le-au smuls gardurile, le-au luat transformatoarele. Despre acest experiment al regimului comunist vin cu date şi dezvăluiri, la „Adevăruri despre trecut”, Raluca Bibiri, realizator şi Raluca Rogojină, producătorul seriei.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube