loader
Foto

Adevăruri despre trecut la TVR 1: episodul 11

Duminică, 31 mai, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+ , seria documentară a continuat cu poveşti despre datoria externă a României.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Seria Adevăruri despre trecut de continuă duminică la TVR 1 cu episodul 11, în care telespectatorii vor afla despre decizia luată de Nicolae Ceauşescu în 1982 de a achita integral datoria României, aruncând cetăţenii într-o gravă criză, cunoscută drept criza anilor ‘80. Seria Adevăruri despre trecut se difuzează în fiecare duminică, de la ora 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

La mijlocul lunii aprilie 1989, românii au aflat din Scînteia o veste mare: Republica Socialistă România îşi achitase integral datoria externă. Informaţia fusese făcută publică de însuşi Ceauşescu în cadrul Plenarei Comitetului Central desfăşurate la Bucureşti. Ceauşescu contractase datoria în numele românilor, făurindu-şi, pe socoteala lor, planuri fanteziste. În 1978, datoria externă a României era de aproximativ 5 miliarde de dolari. Din cauza creşterii preţului petrolului şi al materiilor prime, până în 1982 datoria a ajuns la 11 miliarde dolari. Singur a decis şi achitarea ei integrală, aruncând cetăţenii în grava criză a anilor ‘80.

„Ceauşescu a privit mişcările contestatare din Polonia şi Ungaria ca amestec al imperialiştilor în treburile lor interne, pe fondul datoriilor externe. Veştile îngrijorătoare venite din vecini în toamna lui 1989 le comenta astfel în nucleul de decizie: Vedeţi? Ce ne-ar fi făcut ăştia dacă nu achitam datoria externă!”, relatează prof. univ. Lavinia Betea Lavinia Betea, scenaristul seriei difuzate de TVR.

Privaţiunile oamenilor n-au încetat nici după măreaţa realizare a achitării datoriei. Românii trăiau senzaţia că ţara se află pe marginea prăpastiei, condusă de un nebun care apasă acceleraţia. Catastrofa era tot mai aproape.

Despre seria Adevăruri despre trecut la TVR

Documentarele istorice din seria Adevăruri despre trecut, pe care TVR 1 a lansat-o în 15 martie, dezvăluie telespectatorilor cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei au pornit la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi au continuat cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar şi despre culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze. Seria mai arătă cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării. Şi tot la Adevăruri despre trecut vom afla ce se ascunde în subsolurile Casei Poporului, precum şi istorii adevărate despre nenorocirile provocate de Decretul antiavort. În fiecare duminică, de la 14.30, TVR 1 aduce imagini şi informaţii în premieră, despre trecut.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă îmbină imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace. Seria de documentare Adevăruri despre trecut cuprinde în şirul poveştilor şi mărturiile unor oameni obişnuiţi în vieţile cărora s-au resimţit profund urmările deciziilor luate la nivel înalt.

Până la sfârşitul lunii iunie, echipa de realizatori va veni cu Adevăruri despre trecut în fiecare duminică, de la 14.30 şi în reluare, vinerea, de la 13.00, la TVR 1. Online, seria de documentare poate fi vizionată şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...