loader
Foto

Galerie foto

„A doua emigrare” sau „unde mai e casa mea?...”

Emisiunea ce prezintă poveştile românilor care se reîntorc în ţară după ani petrecuţi în străinătate se vede sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 15.30, la TVR 3 şi online, pe TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Din spirit de aventură sau din dorinţa de a agonisi bani pentru un viitor mai sigur, românii îşi încearcă norocul şi în afara graniţelor. Mulţi dintre ei se adaptează, îşi fac familii şi îşi găsesc un rost în străinătate. Dorul de casă sau dificultăţile întâmpinate îi determină, însă, pe alţii să se întoarcă. Emisiunea despre români care, după ani munciţi în străinătate, trăiesc o „a doua emigrare” la întoarcerea în ţară, continuă să ne prezinte noi personaje şi poveştile lor. Sâmbătă, pe 10 decembrie, de la ora 15.30, aflăm alte două astfel de poveşti, la TVR 3 şi pe TVR+.

Mihai Zunduin a plecat în Germania în 1995, la Stuttgart, după care a locuit, succesiv, în Italia, Spania, România şi apoi din nou în Germania, unde este preşedintele unei asociaţii de români. După ani de zile, a hotărât că cel mai bine îi este tot în ţara natală, deşi soţia şi copilul au rămas deocamdată la Stuttgart.

(w882) copil soti

A cumpărat un teren în Piteşti şi un apartament în Bucureşti şi şi-a deschis propria afacere, luptând cu birocraţia şi continuând să susţină interesele românilor din Germania.

(w882) zunduin

Laurenţiu Plămadă a lucrat în Franţa, în oraşul Lille, la o asociaţie de voluntariat, urmat după o perioadă şi de soţia lui, Marinela. Spune ca i-a fost foarte greu, mai ales că pe fiul său îl vedea doar atunci când venea să-l viziteze în vacanţe. A revenit în România în anul 2009 şi a încercat să pună pe picioare diverse afaceri: un iaz, un magazin de pescărie, magazine alimentare, iar în prezent deţine un restaurant şi două magazine alimentare. Este implicat în diverse acţiuni de voluntariat şi în România, ajută oameni nevoiaşi din zona Botoşani, dar se consideră un om printre oameni.

(w882) plamada -

Ironia sorţii a făcut ca băiatul lui să emigreze şi el, astfel că, deşi tatăl s-a întors, fiul său lucrează acum la Londra. Povestea lor o vom afla, de asemenea, în ediţia de sâmbătă a emisiunii A doua emigrare, la TVR 3.

(w882) plamada

Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire. De-a lungul ediţiilor, cunoaştem chelnerii, zidarii sau fermierii care au revenit în România pentru că nu-şi mai găseau de muncă în străinătate; vorbim cu adolescenţii care au învătaţ în străinătate şi nu reuşesc să se adapteze sistemului educaţional de aici; aflăm care este traseul birocratic prin care tinerii absolvenţi ai universităţilor din străinătate trebuie să treacă pentru a li se echivala studiile; cunoaştem poveştile medicilor care se reîntorc în ţară, cu gândul de-a aplica în sistemul românesc lecţiile învăţate în străinătate. În fiecare săptămână, emisiunea A doua emigrare ne prezintă români care, după ani petrecuţi în străinătate, se întorc în ţară şi încearcă să se readapteze la viaţa de aici.

 

Jurnalist: Gabriela Voinea

Producător: Gabriela Voinea

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...