loader
Foto

"A doua emigrare": povești din pandemie cu artiști și bicicliști

V-am invitat să urmăriți o ediție a emisiunii "A doua emigrare" despre cum i-a afectat pandemia pe artiști și cine a avut de câștigat mai mult, duminică, 25 octombrie, ora 13.00, la TVR3.

 

Pentru artiști a fost un an copleșitor: concerte anulate, terase închise, distanțare socială și un viitor nesigur...pe scurt un blocaj total. Pandemia i-a obligat, cel puțin pentru o vreme, să ia o pauză de la viața pe scenă și de la interacțiunea cu publicul.

(w882) bodron

Joli Bartha și Raluca Ocneanu au resimțit din plin efectele restricțiilor din perioada stării de urgență după ce ani de zile, în fiecare săptămână susțineau câteva programe artistice.

Din punct de vedere financiar, pandemia a însemnat mai mult decât anularea evenimentelor, ceea ce, pentru un artist, înseamnă în general singura sursă de venit. Deși nu au mai putut cânta, au trebuit să achite la zi taxele și impozitele la stat.

(w882) raluca mas

Raluca Ocneanu a fost mai norocoasă pentru că, pe lângă concerte, preda și lecții de canto. Trecerea la lumea virtuală și la cursurile online nu este ușoară, mai ales atunci când trebuie să faci vocalize la distanță.

(w882) balansoar

Raluca Ocneanu se bucură, însă, de fiecare pas pe care îl face pe drumul său muzical. Este obișnuită să lupte și a luat-o de nenumărate ori de la capăt - atât în România cât și în Italia. Nesiguranța vremurilor și imposibilitatea de a-și programa evenimente în viitorul apropiat o fac să aprecieze prezentul.

(w882) bodron

Raluca și Joli Bartha s-au concentrat pe lansarea unui videoclip nou și pe recitalurile cu public restrâns pe care le-au putut susține amândoi.

(w882) filmare

Atunci când societatea trece printr-o perioadă de criză există și domenii care nu sunt afectate negativ, ci, dimpotrivă, au parte de o dezvoltare accelerată. Pandemia și mai ales restricțiile de circulație au făcut ca serviciile de curierat să fie foarte solicitate.

(w882) biciclist

Dan Bodron este asociat la o firmă de curierat pe biciclete în București. Perioada stării de urgență a debutat pentru el cu o explozie a numărului de cereri de livrări, de câteva ori mai mare decât era obișnuit, astfel încât a trebuit să facă mari eforturi pentru a le putea onora pe toate.

Este un împătimit al mersului pe bicicletă, pasiune pe care a dezvoltat-o la Londra, metropolă în care și-a făcut și ucenicia în curierat.

Experiența din Marea Britanie l-a ajutat atât în ceea ce privește lucrul cu oamenii și gestionarea situațiilor dificile, cât și în a se obișnui să circule pe bicicletă într-o metropolă.

Recunoaște însă că traficul din București este diferit mai ales din cauza comportamentului șoferilor. Dan Bodron consideră că emigrarea i-a oferit un alt stil de viață și l-a învățat să fie mai receptiv și mai tolerant în ceea ce privește cerințele și așteptările celor din jur. S-a întors schimbat, dobândind acele softskilluri cerute de angajatori, care constă în flexibilitate și abilități de comunicare.

***

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, din 31 martie, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

Începând de duminică, 31 martie, la „Biografii necesare”, Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere poveștile a zece ...