loader
Foto

Galerie foto

„A doua emigrare”, o emisiune dedicată românilor care se întorc acasă

În fiecare duminică, „A doua emigrare” vă prezintă poveştile şi obstacolele prin care au trecut cei care au decis să „emigreze” în ţara lor natală. De la ora 12:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ce înseamnă pentru un român reîntoarcerea acasă, după mulţi ani petrecuţi în firmele, spitalele, restaurantele sau fermele din străinătate? Reuşesc să se (re)adapteze României? În fiecare duminică, „A doua emigrare” vă prezintă poveştile prin care au trecut cei care au „emigrat” în ţara lor natală.

„A doua emigrare” prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

În fiecare săptămână, emisiunea va prezenta sub forma unui reportaj dramele a 2-3 familii şi cazuri de români care s-au întors în tara şi încearcă să se readapteze la viaţa de aici. De-a lungul ediţiilor vom cunoaşte chelnerii, zidarii sau fermierii care au revenit în România pentru că nu-şi mai găseau de muncă în străinătate; vom vorbi cu adolescenţii care au învătaţ în străinătate şi nu reuşesc să se adapteze sistemului educaţional de aici; vom afla care este traseul birocratic prin care tinerii absolvenţi ai universităţilor din străinătate trebuie să treacă pentru a li se echivala studiile; vom prezenta poveştile medicilor care se reîntorc în ţară, cu gândul de-a aplica în sistemul românesc lecţiile învăţate în străinătate.

În prima ediţie difuzată pe 22 martie, de la ora 12:30, vom afla poveştile Marcelei Cosnean şi Ramonei Paiu.

Marcela Cosnean a avut parte de multe începuturi de la zero. Așa s-a născut și pensiunea sa din Hărman, județul Brașov. Acolo le gătește oaspeților care o găsesc după recomandările din Lonely Planet, le arată cum coase trusouri de botez și îi uimește cu rețetele de dulcețuri.

Sunt lucruri pe care le-a învățat în copilărie și pe care anii trăiți în Germania și  în SUA nu le-au șters. Dar drumul până aici nu a fost ușor – o mamă singură cu trei copii, fiecare în altă țară, care a trebuit să construiască ceva într-o casă goală, abia devastată de hoți. Așa a arătat pentru Marcela întoarcerea în România.

Visul Ramonei Paiu era să aibă o familie numeroasă, să fie alături de omul iubit și să trăiască într-o casă doar a lor. Nimic nu pare greu de atins la 22 de ani, iar aventura unei lumi noi, total diferită de cea de acasă, este foarte atractivă. Așa începe povestea multor tineri care aleg să muncească pe vase de croazieră.

Ramona Paiu și-a văzut visul îndeplinit. Dar doar pentru câțiva ani. O familie inseamnă mai puțină libertate de mișcare, iar viața de pe uscat nu e la fel de clar conturată ca cea de pe vas.  Criza financiară macină legăturile de suflet și pune la încercare orice tentativă de a răzbate. Visul de pe vas poate arăta diferit pe uscat: datorii, divorț și mersul greoi al unei afaceri.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...