loader
Foto

91 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu

Pe 19 noiembrie 1923, se năştea, la Bucureşti, Monica Lovinescu, femeia care avea să devină una dintre cele mai puternice şi cunoscute voci ale disidenţei. Cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la naşterea ei, vă propunem două documentare realizate de TVR.

 

Fiica celebrului criticului literar Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu a ajuns la Paris în 1947, ca bursier al statului francez. Un an mai târziu, ea cere azil politic. Îşi continuă activitatea literară şi publică în numeroase reviste de specialitate din Franţa, traducând, în acelaşi timp, şi cărţi româneşti.

Din 1951 începe colaborarea cu Radiodifuziunea Franceză – unde lucra la o emisiune în limba română – iar din 1962 vocea ea se aude la Radio Europa Liberă, unde avea două emisiuni săptămânale: Actualitatea culturală românească și Teze și antiteze la Paris.

Memorialul durerii, început în 1991, a prezentat de-a lungul timpului  evenimentele petrecute o dată cu încheierea celui de al Doilea Război Mondial şi până la începutul anilor ’90. În seria „Opozanţi, dizidenţi, contestatari”, Lucia Hossu Longin împreună cu echipa TVR a realizat documentarul „Contestaţie pe calea undelor” dedicat vieţii şi muncii Monicăi Lovinescu.

În introducerea documentarului, Lucia Hossu Longin spunea că [Monica Lovinescu] a fost una din cele mai proeminente voci ale exilului împotriva regimului comunist din România. În 1977 a supraviețuit unei tentative de asasinat a Securității. La numai câteva zile era din nou prezentă la microfonul emisiunii «Teze și antiteze la Paris»”.

Documentarul „Contestaţie pe calea undelor” poate fi urmărit pe TVR+ aici.

Memoria exilului românesc, serial realizat de Marilena Rotaru, a difuzat în toamna lui 2014 documentarul „Vocile libertăţii: Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, în care a prezentat viaţa celor doi şi cum au văzut ei România după căderea regimului comunist. Despre întâlnirea cu cei doi, Marilena Rotaru mărturiseşte că „am copleşită de emoţie, mă aflam faţă-n faţă cu cele mai ascultate voci de mine, de la Europa Liberă. Filmam într-un univers extrem de cunoscut (pereții plini de cărți și CD-uri mă făceau să mă simt ca acasă) cu oameni a căror amprentă vocală și spirituală m-au ajutat să rezist pe timpul dictaturii”.

Filmul realizat atunci este o mărturie pentru momentul când „adevărul își va găsi o rostire senină”. Parafrazându-l pe Virgil Ierunca, se poate spune că, odată cu dispariția Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, dispare un stil. Un anumit stil de a suferi suferința României uitată de Dumnezeu, de dreptate și de noroc.Puțini sunt aceea care, ca ei, și-au transformat exilul într-o insomnie a conștiinței…” (Marilena Rotaru)

Documentarul „Vocile libertăţii: Monica Lovinescu și Virgil Ierunca” poate fi urmărit pe TVR+ aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...