loader
Imagine

#TVR 65: „Povești cu cântec din diaspora”

La TVR Internațional, în perioada 15-19 noiembrie, de la ora 15:00, Doru Ionescu vă prezintă evoluția unor muzicieni români stabiliți în străinătate.

Luni, 15 noiembrie

LEONARD CONSTANT (Ottawa, Canada)

(w640)

Fiul celebrului actor și cântăreț Sergiu Cioiu, Leo a părăsit țara în 1982, împreună cu familia, exact după cei șapte ani de-acasă. Pe care nu i-a uitat niciodată, după stabilirea în Canada, via Paris. Dovada – cele câteva luni petrecute în 2006 în România, atunci când a câștigat festivalurile de folk la care a participat, culminând cu „Om Bun”!

(w640)

Filmat în ziua în care grupul său, Florquestra, de expresie braziliană, cânta la festivalul de jazz de la Ottawa, artistul a povestit deopotrivă despre proiectele legate de poemele unor Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Mircea Dinescu, Ștefan Radof.

(w500)

În dulcele stil clasic... dar nu tocmai!

 

Marți, 16 noiembrie

OANA CĂTĂLINA CHIŢU (Berlin, Germania)

(w640)

De loc din Humuleşti, şi-a dorit dintotdeauna să cânte, dar urgenţele adolescenţei i-au fost impuse în altă direcţie. Însă imediat după 1989 a avut ocazia să călătorească liberă în toată Europa. S-a oprit în prima metropolă vizitată, pentru că şi-a găsit rostul – să cânte!

(w640)

Astăzi, nu doar Berlinul ştie cine este Oana Cătălina Chiţu, ci tot continentul.

(w640)

Căsătorită cu un muzician acordeonist, solista – acompaniată de un întreg grup de instrumentişti din est – face senzaţie reinterpretând tangouri bucureştene interbelice, cântecele nemuritoarei Maria Tănase, colinde tradiţionale ori piese ale lăutarilor români.

(w640)

Cele două discuri realizate cu sprijinul ICR fac cinste muzicii româneşti fără graniţe.

 

Miercuri, 17 noiembrie

LIVIU POP (Hartford, SUA)

(w640)

Plecat din ţară în 1989, bateristul Liviu Pop ar fi făcut acelaşi lucru şi după Revoluţia Română. După ce a brăzdat America în lung şi-n lat, acompaniind artişti valoroşi de peste ocean, portretul său se constituie deopotrivă într-o o trecere în revistă – din perspectiva sa – a istoriei muzicii tradiţionale americane.

(w640)

Mulţi muzicieni americani notorii au ajuns, mulţumită acestei interfeţe, pe scena Festivalului de Blues de la Sighişoara, şi de acolo pe postul TVR Cultural.

(w640)

Interesante sunt deopotrivă şi proiectul său electro experimentat în ultimul an dinaintea interviului, precum şi colaborările cu muzicieni români din ţara natală, între care Blues Core (cu Raul Kuşak şi Hanno Hoefer) care revine în turneu în România la sfârşit de noiembrie 2021.

 

Joi, 18 noiembrie

LEOPOLD REISENAUER (Tuttlingen, Germania)

(w640)

Povestea cu cântec a lui Poldi Reisenauer este moştenită de la tatăl său, trompetist din Tălmaciul Sibiului, trecând prin liceul de muzică şi conservatorul din Bucureşti, dar şi prin câteva grupuri jazz studenţeşti. Plecat în 1986 în Germania, şi-a reîntregit repede familia şi şi-a cultivat mai departe vocaţia pentru jazz, completând-o cu aceea de pedagog.

(w640)

 

(w640)

Fondator al unui big band de liceeni faimos în toată Germania, menirea sa s-a dovedit deopotrivă aceea a unei verigi cheie în lanţul marilor muzicieni români din diaspora, de la şaizecişti notorii (precum Eugen Ciceu ori Peter Herbolzheimer) la nouăzecişti în afirmare, pe care i-a ajutat în evoluţie, fie că au rămas în străinătate sau au revenit în ţară. Aşadar, un portret de echipă. Big band!

 

Vineri, 19 noiembrie

ROMULUS CRUCEANU (Pennsylvania, SUA)

(w640)

Plecat din România în 1980 şi stabilit la New York, pianistul a avut şansa să studieze, apoi să predea la Queens College Aaron Copland (beneficiind de laboratorul lui Robert Moog, inventatorul sintetizatorului). Prin urmare, s-a dedicat muzicii electronice – unul dintre discurile sale a fost nominalizat în 1993 la premiul Grammy (secţiunea New age), iar o culegere de piese a fost editată şi în România de Electrecord.

(w160)

În ultimii 20 de ani a revenit de mai multe ori în România, de fiecare dată cu alt proiect. La un moment dat, a colaborat la spectacole musical la Londra, însă cel mai mult îşi doreşte să lanseze un disc cu compoziţii noi în ţara natală, cu colaborarea unor artişti autohtoni sau din diaspora, promovat eventual de un show multimedia.

Emisiunea este difuzată:

Luni - vineri, ora 15.00 și în reluare în dimineața zilei următoare, de la ora 6.25 (ora României).

***

Realizator: Doru Ionescu

Credite foto: arhive personale, facebook

 

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65