loader
Imagine

#Generații TVR 65: Poveşti cu cântec din diaspora, de la alb-negru la color

„Povești cu cântec din diaspora” vă prezintă muzicieni români în jurul lumii, de luni până vineri, de la ora 15.00, la TVR Internațional.

Luni, 8 noiembrie

FLORIN NICULESCU (Franţa)

Unul dintre marii violonişti ai Europei, Florin Niculescu este celebru pe multe meridiane, într-un subgen jazz considerat muzică tradiţională franceză. Plecat în 1991 din ţara natală, instrumentistul român a edificat la Paris istoricul Jazz Manouche. Lista colaborărilor cu alţi muzicieni de clasă internaţională este imensă, depăşind de mult graniţele genului.

(w640) florin nic

Interviul a fost editat în 2011, după ce violonistul a susţinut cu grupul său un concert excepţional la Ateneul Român, acompaniat de orchestra Filarmonicii „George Enescu”. O poveste impresionantă, cu cântec fără vârstă, de la alb/negru la color. O ediţie de colecţie în care sunt reamintiţi muzicieni din alt ev, de la Django Reinhardt şi Stephane Grappelli la Ion Voicu şi Toni Iordache.

(w640) florin nic

Marți, 9 noiembrie

TONI DIJMĂRESCU (Germania)

Chitarist reşiţean postdecembrist, Toni a plecat la muncă în Germania încă de la jumătatea anilor ’90, urmărindu-şi în subsidiar visul de a reveni pe scenă. A vândut instrumente, a predat muzică, a distribuit tehnică medicală. A cântat cu mai multe grupuri rock, atât acolo cât şi în vacanţele din România.

(w640) toni cu ch

La ora interviului, chitaristul era membru al unei formaţii cunoscute, dar încerca să-şi acompanieze prietenii din ţara natală, de la Narcisa Suciu la Screaming Heads. În pandemie, Toni a participat la proiectul Rockul Carantinei, dar a şi lansat, de departe, discul colectiv „Reşiţa Rocks”, colaborând în continuare la diverse alte proiecte din ţară.

(w640) toni

Miercuri, 10 noiembrie

IOANA GERMAN (Canada)

Descendentă din familia celebrului Iacob Mureşianu, de loc din Braşov, Ioana este psiholog la Montreal. Din 2008, conduce asociația La Muse Héritage Musical, pentru promovarea muzicii culte, în special a celei clasice românești, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni. Plus corul La Muse pe care îl și dirijează, făcând de asemenea parte din Choeur Philharmonique du Nouveau Monde, dirijat de Michel Brousseau, cu care în 2013 a întreprins un turneu în România.

(w640) ioana gher

După un an, revenea acasă cu ansamblul pe care îl dirija, la Bucureşti cântând într-un eveniment comun cu lansarea cărţii emisiunii. Un reportaj pe două continente, plin de surprize.

(w640) ioana si f

Joi, 11 noiembrie

DECEBAL BĂDILĂ (Germania)

Unul dintre cei mai importanţi chitarişti bass din Europa ultimilor 30 de ani, Decebal revine în România invitat de muzicieni români de marcă. Afirmat pe scena jazz imediat după regretatul său frate Ovidiu Bădilă, a plecat în 1990 în Germania, la îndemnul acestuia, unde şi-a definitivat studiile muzicale şi de unde a început „asaltul” internaţional.

(w640) decebal

Emisiunea conţine deopotrivă secvenţe cu un alt mare dispărut care l-a influenţat direct, pianistul Eugen Ciceu „Cicero”, cu care a cântat din 1994, după un concert special la Bucureşti. Un portret inedit, balansat între tumultul marilor scene festivaliere şi liniştea casei de la ţară, unde echipa TVR l-a găsit pe Decebal punându-şi la cale muzica şi viaţa.

(w640) decebal

Vineri, 12 noiembrie

OVIDIU MARIAN (Suedia)

De loc din Arad, Ovidiu Marian (zis „Madius”) ajunge încă din adolescență la București, cântând cu grupuri pop-rock-jazz, unele celebre în epocă. În 1968, când se afla sub contract în Austria, unul dintre colegi a vorbit la Radio Europa Liberă, astfel încât Madius a fost nevoit să rămână în occident.

(w640) ovidiu

Din 1970 este stabilit în Suedia (Goteborg), cu o activitate muzicală intensă şi variată, însoţindu-se uneori cu alți muzicieni români. Ediția conține arhive rarisime, între care filmări cu Cvintetul Mamaia și cu Alecu Rădulescu, profesor de chitară în America.

(w640) ovidiu

Difuzare:

Luni-vineri: ora 15.00, reluare ora 6.25 (ora României)

Credite foto: arhive personale

Realizator: Doru Ionescu

„Noi suntem TVR”

 

#TVR65