loader
Foto

6 ani de „Ora Regelui”, la TVR 1

Sâmbătă, începând cu ora 15.00, la TVR 1, s-a transmis ediţia cu numărul 299 a emisiunii despre monarhie şi regii României. „Ora Regelui” a împlinit 6 ani de difuzare neîntreruptă la TVR 1 în data de 7 iulie 2018.

 

Exact în 7 iulie, în anul 2012, Televiziunea Română a difuzat prima ediţie a emisiunii Ora Regelui. În aceeaşi zi s-a născut şi pagina de Facebook a programului. Sâmbătă, Ora Regelui împlineşte 6 ani de emisie neîntreruptă.

„Niciodată până astăzi nu a existat o emisiune săptămânală de televiziune care să vorbească despre Instituţia Coroanei şi despre rolul ei în prezentul românesc. Desigur, emisiunea este un act de curaj şi de patriotism.”, se arăta în comunicarea Biroului de presă al Casei Regale la acel moment.

Realizatoarea primei ediţii, Camelia Csiki, a observat cu emoţie cum oamenii au interacţionat în direct, până la terminarea primei ediţii strângându-se nu doar ”like-uri”, ci şi multe întrebări. Telespectatorii de la început şi cei care s-au alăturat în cei şase ani vor să vadă paginile adevărate ale istoriei. Tinerii caută să afle cine le sunt înaintaşi, iar vârstnicii, care au apucat să citească istoria necenzurată, îşi doresc să aducă nepoţilor darul libertăţii de a povesti.

(w882)

În ediţia din 7 iulie, realizatoarea Camelia Csiki vă invită să fiți călători în Trenul Regal, micul palat pe șine construit cu 90 de ani în urmă de Regele Ferdinand Întregitorul. Trenul, care face legătura atât de frumos între Familia Regală și românii din toată ţara, este la a zecea călătorie în zilele noastre. În Anul Centenar al Marii Uniri și al sfârșitului Primului Război Mondial, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Maria au făcut o călătorie în Dobrogea. Au fost însoțiți nu doar de jurnaliștii care au relatat despre momentele traseului, dar și de militarii veterani ai teatrelelor de operații din Afganistan și Irak, împreună cu soțiile și copiii lor, oficialități și alți invitați.

(w500)

(w882)

Trenul a parcurs simbolic drumul de la București la Constanța, la împlinirea a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la țara-mamă și a 160 de ani de la începerea lucrărilor liniei de cale ferată Cernavodă-Constanța. Locuitorii din Fetești, Cernavodă, Medgidia și Constanța au umplut gările dorind să vadă pentru prima oară Trenul Regal în orașul lor și să întâmpine, cu respect și multă afecțiune, Familia Regală.

(w882)

Trenul Regal s-a oprit și la podul realizat de inginerul Anghel Saligny la Cernavodă,  pentru a onora memoria Regelui Carol I, în timpul căruia a avut loc construcția. În 1890, Regele însuși a asistat la începerea lucrărilor care au inclus și două inovații tehnice.

(w882)

(w882)

Podul este înscris în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea Podul Carol I cu statuile „Dorobanții”, iar în momentul inaugurării a fost cel mai lung complex de poduri construit în România și al treilea ca lungime din lume, iar deschiderea centrală era cea mai mare din Europa continentală.

(w500)

După încheierea călătoriei de la București la Constanța cu Trenul Regal, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Maria s-au întâlnit cu marinarii militari și au vizitat fregata „Regele Ferdinand”. Nava-comandant a portului  militar Constanța este acreditată să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaționale. La bordul său a fost testat elicopterul IAR 330 PUMA Naval și, în premieră pentru Forţele Navale Române, în cadrul echipajului fregatei Regele Ferdinand, a fost încadrat serviciul de luptă aviaţie.  Nava-amiral a executat misiuni specifice de prevenire şi combatere a terorismului şi a traficului ilegal, alături de alte nave şi forţe aflate sub comandă NATO.

(w882)

(w882)

Oaspeții regali au fost întâmpinați pe puntea navei  de  șeful Statului Major al Forțelor Navale, alături de comandantul fregatei și de ofițeri din echipaj care nu voiau să rateze întânirea cu strănepoata Regelui Ferdinand.  Mulți dintre ei știau că Regele Mihai și Carol al Doilea au fost pasionați de Marină, au vizitat navele de nenumărate ori în perioada interbelică și s-au interesat de nevoile marinarilor.

(w882)

Majestatea Sa Margareta, în calitate de Președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a plecat din Constanța doar după ce a vizitat şi filiala de Cruce Roșie a județului. A făcut cunoștință cu angajatii, cu voluntarii și cu colaboratorii filialei, care i-au povestit despre proiectele pe care le au. Pentru a le încuraja creativitatea, Presedintele Crucii Rosii a lucrat împreună cu ei în atelierul din care ies mici obiecte artistice a căror vînzare ajută bătrâni, nevoiași sau copii aflați în diverse situații de dificultate.

 

(w882)

(w882)

credit foto: romaniaregala.ro

Toate Reginele României, Elisabeta, Maria, Elena și Regina Ana au avut acest spirit al compasiunii și, prin exemplul personal, au însuflețit voluntarii pentru cauzele celor aflați în suferință, în timp de război, dar și în timp de pace.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

 

Emisiunea Ora Regelui poate fi urmărită sâmbătă, 7 iulie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR International şi TVR Moldova.

 

*** Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...