loader
Foto

40 de ani de jazz cu Mircea Tiberian

Miercuri, cu o oră înainte de miezul nopţii, Mike Godoroja şi Florian Lungu aduc noi poveşti din lumea jazzului şi bluesului. În această săptămână, în platoul TVR 2 vine Mircea Tiberian şi este difuzată partea a II-a a proiectului „Hippie cu diamante”.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Când cântă, lui Mircea Tiberian i se deschid simultan patru-cinci dimensiuni. „Ai nişte trăiri care merită toate suferinţele de până atunci”, descrie el senzaţia. Pianist, scriitor, compozitor, profesor universitar la Conservator, huligan al mineriadei din 1990, Mircea este un nume de referinţă al jazzului românesc. Absolvent al Conservatorului din Bucureşti, Mircea a debutat chiar pe scena Festivalului de Jazz de la Sibiu, în 1974, iar de-a lungul carierei, a făcut parte din grupuri muzicale ca Opus 4, Labirint, Romanian Big Band, cvartetul Mircea Tiberian-Liviu Butoi şi a fost co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz. În plus, a cântat cu nume mare ale jazzului internaţional ca Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin sau Theo Jorgensmann.

Mircea a semnat, în calitate de compozitor, zeci de albume premiate, a  publicat mai multe volume, printre care „Note despre muzică şi note muzicale“, „Cartea de muzică“, „Dark“ şi „Jazz inside out“şi a primit de trei ori (1990, 1996 şi 2000) premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziţie Jazz. Johhny Răducanu, care i-a fost şi mentor, obişnuia să spună despre Mircea că este un muzician în evantai.

Miercuri, de la ora 23:00, el va veni la TVR 2 însoţit de Ana-Cristina Leonte, o voce din noua generaţie a jazzului românesc.

În a doua jumătate a emisiunii – Blues made in Romania- este difuzată ultima parte a recitalului „Hippie cu diamante”, susţinut de Mike Godoroja, la Arcub (Bucureşti), avându-i ca invitaţi pe autorii Florin Iaru şi Mircea Cipariu (preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România). Finalul emisiunii aduce, după cum spune Mike, „o variantă foarte aplaudată a piesei Hey, Joe cunoscută publicului din repertoriul lui Jimmy Hendrix”.

 

Despre emisiune:
„Noapte indigo” este noua emisiune realizată de Florian Lungu şi Mike Godoroja la TVR 2. Din octombrie 2014, cele două gazde vă propun în fiecare miercuri, o incursiune în lumea jazzului şi bluesului.  „Noapte indigo” este astfel împărţită în „Să fie într-un JAZZ bun!” şi „Blues made in Romania”.

Photo credit: grigoreghergani.blogspot.ro

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...