loader
Foto

Galerie foto

360°-Géo ne poartă prin Australia, Bahamas, India şi Thailanda

Săptămâna aceasta, jurnaliştii de la Arte France vă aşteaptă cu cinci documentare fascinante. De la ora 19:00, aflaţi care-i lupta pentru supravieţuire din Bahamas sau cum arată tărâmul apelor din India.

 

Australia – Lupta pentru salvarea liliecilor (luni, 5 octombrie, ora 19:00)

Începând cu luna noiembrie şi până în ianuarie, liliecii australieni cad victimă unei maladii necunoscute; drept urmare, paralizează şi cad din copaci. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice originea paraziţilor şi nici modul de acţiun; în plus,  această epidemie coincide cu perioada naşterilor, ceea ce duce la o reacţie în lanţ. Dacă o mamă liliac moare, şi puii ei sunt condamnaţi la moarte.

Liliecii din suburbiile oraşului Atherton au însă noroc; Jenny MacLean, de profesie fizioterapeut, şi-a deschis o clinică veterinară în nordul statului Queensland, iar în fiecare sezon, împreună cu echipa ei de voluntari, pune pe picioare peste 300 de lilieci.  (Jenny, docteur chauve-souris, Franţa-Germania, 2011)


Bahamas – Lupta pentru supravieţuire (marţi, 6 octombrie, ora 19:00)

Legendarul arhipelag Bahamas din vestul Atlanticului este alcătuit din peste 700 de insule şi 2.000 de recife de corali care creează senzaţia de loc paradisiac.

Cat Island este una dintre puţinele insule locuite. În 2011, ea a fost devastată de uraganul Irene, şi locuitorii săi simt şi acum efectele. Fiind în afara zonei turistice – cu avantajele sale fiscale – majoritatea trăiesc sub pragul minim de sărăcie şi abia reuşesc să supravieţuiască. Lipsa de locuri de muncă şi de perspectivă sunt propice instalării unei stări de letargie, dar câteva femei foarte motivate strâng idei pentru a relansa economia insulei şi a le reda tuturor încrederea în viitor. (Les mamas des Bahamas, Franţa-Germania, 2012)


Thailanda – Focuri de artificii pentru zei (joi, 8 octombrie, ora 19:00)

An de an, în lunile mai şi iunie, provincia thailandeză Isan este dată  cu totul peste cap; locuitorii din numeroase sate sărbătoresc Bun Bang Fai – sărbătoarea focurilor de artificii. În acest mod, ei imploră zeii să le acorde ploaie şi o recoltă bună. Această sărbătoare populară tradiţională pune la încercare măiestria celor mai buni pirotehnicieni din zonă. (Thailande: des fusees pour les dieux, Franţa-Germania, 2013)


Kiruna – Trenul legendar (sâmbătă, 10 octombrie, ora 19:00)

Steingrimm Snäve este norvegian, iar Hjördis Matti este suedeză. Punctul comun este pasiunea pentru meseriile lor: el este inginer, ea este şef de gară. Steingrimm a hotărât să-şi îndeplinească visul: să plece spre Suedia călătorind cu una dintre locomotivele legendare cu abur ce transportau minereul de la Kiruna. Hjördis pleacă în celălalt sens şi cei doi speră să se întâlnească la jumătatea drumului, la graniţa dintre Suedia şi Norvegia.

Acest tren a cunoscut o istorie turbulentă; din 1900, sute de muncitori au început să lucreze la drum. Au trebuit să dinamiteze secţiuni întregi din rocă pentru a pune şinele, iar butoaie întregi de ciment au fost aduse prin fiordurile din zonă, fiind ridicate de-a lungul falezei. Noile locomotive, compuse din două elemente, permit formarea unor trenuri cu 68 de vagoane care pot transporta până la 8500 tone de magnetit. (Kiruna, le train de grand nord, Franţa-Germania, 2011)


Majuli – Tărâm al apelor, tărâm al călugărilor (duminică, 11 octombrie, ora 19:00)

Documentarul urmăreşte primii paşi făcuţi în mânăstire de Lohit, un băieţel de 4 ani, care pleacă pe Majuli, cea mai mare insulă fluvială din lume, aflată în India. Este o mare onoare pentru o familie când un băieţel este primit într-una dintre mânăstirile de pe insulă. Călugării se roagă ca insula să nu fie înghiţită de apele fluviului Brahmaputra, dat fiind că în 60 de ani apa a erodat circa o treime din suprafaţa ei. (Majuli, terre des eaux, terre des moines, Franţa-Germania, 2012)


FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...