loader
Foto

„Teleenciclopedia”: 1917 - un an, două Revoluţii | VIDEO

Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 18:50, „Teleenciclopedia” ne-a invitat să pătrundem în tainele istoriei şi în secretele artei.

 

HENRI ROUSSEAU

Ironizat pentru pictura sa „naivă”, Henri Rousseau – poreclit Le Douanier, adică Vameșul – a fost apărat cu vădită simpatie de artiștii moderniști, unul dintre aceştia fiind poetul Guillaume Apollinaire:  „Rousseau era conștient de forța sa. O dată sau de două ori, a spus că era cel mai grozav pictor al vremii. Și este posibil ca, în multe privințe, să fi avut dreptate. În tinerețe, i-a lipsit educația artistică. Așa că, mai târziu, când a decis să picteze, a studiat marii maeștri cu pasiune, și este, practic, singurul, dintre cei moderni, care le-a ghicit secretele.”

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII

La șase luni după alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, Rusia se afunda încet în haos. După avântul industrial sprijinit de investițiile străine din timpul țarului, economia stagna. Deși căutat de poliție, Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd, la începutul lui septembrie. Venise momentul să intre în scenă. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin urma să-şi convingă liderii Partidului Bolșevic de necesitatea unei insurecții armate. Intenția unei ample revolte populare se preschimbase într-o operațiune militară.

INSTRUMENTELE MUZICALE

Printre instrumentele de suflat se mai numără şi serineta, tot un fel de orgă. O manivelă acționează concomitent un burduf și un cilindru presărat cu ace metalice. Acestea controlează clapetele, lăsând aerul să pătrundă în tuburi, care astfel „intonează” melodia prestabilită. Pe de altă parte, flașneta, ruda mai mare a serinetei, e mai ușor de folosit, datorită cartoanelor perforate din interior. Revenind la trompete, scopul lor inițial era să se facă auzite, nu să redea „muzică”. Deși limitate „armonic”, trompetele au sedus compozitori iluștri datorită timbrului pătrunzător. Cimpoiul, o altă “vedetă”, are un competitor care îi contestă, justificat, întâietatea: acordeonul. Dotat cu claviatură, acesta poate schimba tonalitatea precum un pian.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR

Anual, în luna martie, grupuri de delfini (Orcinus orca), supranumiți balene ucigașe ori balene cu colți, vânează de-a lungul coastelor de la Punta Norte, în Peninsula Valdes din Patagonia. Pe plaja sălbatică, unde refluxul scoate la iveală stâncile, cresc sute de pui ai leilor de mare sud americani (Otaria flavescens). Surprinzător, când vin pe lume, odraslele nu știu să înoate, dar învață în câteva săptămâni, profitând de „piscinele” alăturate. Apoi, se avântă în larg.  Dar, mamele presimt pericolul: scrutează valurile, atente la înotătoarele negre care spintecă apa.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...