loader
Foto

Galerie foto

112: Raed Arafat, de urgenţă în bucătăria lui Dinescu

Paste păcălite cu legume, în meniul pregătit de Florii pentru Raed Arafat. Medicul este invitatul lui Mircea Dinescu, la „Politică şi delicateţuri”. Emisiunea se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+, duminică, 9 aprilie, la ora 15.00.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Mircea Dinescu îşi surprinde telespectatorii cu noi alegeri ale musafirilor care îi trec pragul bucătăriei şi cramei şi în noul sezon al emisiunii Politică şi delicateţuri. Pe 9 aprilie, în ziua de Florii, părintele SMURD, medicul Raed Arafat, răspunde invitaţiei de a petrece o după-amiază de sărbătoare printre legumele, mirodeniile şi poveştile cu tâlc ale poetului. Emisiunea poate fi văzută duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Pentru că de aproximativ 15 ani Arafat este vegetarian, Dinescu îi prepară pentru început o salată inventată de el: cu linte, avocado şi ardei copt, care îl face pe musafir să exclame: „Este o salată de nota 10!”. Iar la felul al doilea, poetul găteşte ceva mai complicat: „paste păcălite cu legume”. Adică găseşte un model mai neobişnuit de paste, pe care le umple cu praz, sparanghel şi dovlecel, iar înainte de a le băga la cuptor, le stropeşte cu un sos de zahăr ars şi vin.

(w882)

(w882)

De această dată, vinul îşi găseşte loc doar în sos şi în paharul gazdei, căci medicul Raed Arafat mărturiseşte că nu consumă deloc alcool.

(w882)

Motiv pentru care, se mulţumeşte să alăture felurilor de mâncare, preparate de masterchef Dinescu pentru el, un pahar de suc de roşii de la Maglavit. În cramă, Dinescu profită de prezenţa invitatului său şi discută despre sistemul medical din România, despre plusurile şi minusurile acestuia. Conversaţia este din când în când întreruptă de Taraful de la Iancu Jianu şi muzica lui veselă.

(w882)

***

Raed Arafat s-a născut pe 24 mai 1964, la Damasc, în Siria. A copilărit în nordul Cisiordaniei, iar la 16 ani a emigrat în România pentru a studia medicina. A urmat cursurile Universităţii de Medicină „Iuliu Haţieganu” din Cluj, iar specializarea, anestezie terapie intensivă, a făcut-o la Târgu Mureş şi Cluj.

În 1990, înfiinţează Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare, SMURD, care în prezent operează în majoritatea judeţelor din ţară.

Din 2014, Raed Arafat este şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...